Pizza hawaï, zoals de bekendste pizza met ananas heet, is wereldwijd omstreden. Voor- en tegenstanders discussiëren over het gerecht. Volgens tegenstanders hoort ananas niet op een pizza. Een aantal jaar terug zei de IJslandse president Gudni Thorlacius Jóhannesson zelfs dat hij het gerecht in zijn land wilde verbieden als hij daar de macht toe had gehad.
Het restaurant van Sorbillo ligt in de bekendste pizzastraat van Napels, de Via dei Tribunali. Napels wordt gezien als de geboortestad van het ronde gerecht van deeg.
Het gaat niet om een 'gewone' pizza hawaï, vertelt Sorbillo aan CNN. Er zit namelijk geen tomatensaus op. "Twee fruitsoorten die allebei zuur zijn, zorgen niet voor een goed product. In plaats daarvan gebruik ik drie gerookte kazen. Dat verandert de pizza, waardoor die anders smaakt", zegt Sorbillo.
De pizzabodem wordt belegd met een lokale koemelkkaas, de voorgebakken ananas, basilicum en extra vergine olijfolie. Als de pizza uit de oven komt, strooit Sorbillo er twee soorten gerookte kaas overheen.
Goede combinaties zorgen voor lekkere gerechten
De pizza met ananas wordt niet door iedereen in Italië positief ontvangen. Het restaurant van Sorbillo werd op nationale tv besproken en de pizzabakker werd op sociale media uitgescholden.
Sorbillo vindt dat onnodig. "Waarom voelen mensen zich beledigd?", zegt hij tegen CNN. "Niemand dwingt je om het te kopen."
De pizzabakker vindt zijn nieuwe creatie lekker. Volgens hem zijn combinaties belangrijk in gerechten. "Als je goede ingrediënten samenbrengt, wordt het lekker."