Vaders met hun kinderen bij de Negenmaandenbeurs in Amsterdam
NOS NieuwsAangepast

Kindernamen Noah en Julia blijven onverminderd populair

Van alle baby's die vorig jaar zijn geboren, heten de jongens het vaakst Noah en de meisjes Julia. In het jaarlijkse overzicht van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) is te zien dat vorig jaar 888 jongens de naam Noah kregen en 681 meisjes de naam Julia.

Noah staat voor het vijfde jaar op rij op de eerste plaats. Julia stond vorig jaar op nummer twee, Emma was toen de meest gegeven naam. In 2021 stonden Noah en Julia ook al op de eerste plaats.

De SVB maakte voor de tweede keer ook een apart lijstje met de meest genderneutrale babynamen. Dat zijn namen die ongeveer even vaak aan jongens als meisjes gegeven worden. De naam Riley staat volgens de definitie van de SVB op 1: 84 meisjes en 82 jongens kregen die naam en daarmee komt Riley het dichtst bij een 50/50-verhouding. Op de tweede plaats staat de naam Sky met 16 meisjes en 17 jongens. Jonne, Charlie en Sasha vormen de rest van de top 5.

De voornamen in de top 10 werden slechts aan 7 procent van alle kinderen gegeven, zegt Gerrit Bloothooft, naamkundige aan de Universiteit Utrecht. "In totaal worden er jaarlijks ongeveer 13.000 verschillende meisjesnamen en 11.500 verschillende jongensnamen gegeven: voor meisjes kiezen ouders altijd gevarieerder." Twee derde van de namen die vorig jaar werden gegeven zijn in dat jaar slechts één keer gegeven.

De populaire namen van vorig jaar lijken veel op de populaire namen van voorgaande jaren. Dat komt volgens Bloothooft doordat de lijst slechts heel geleidelijk verandert. "Namen worden vaak gekozen omdat mensen ze in de omgeving horen. Een naam heeft de tijd nodig om te verspreiden, dat zijn processen van tien tot veertig jaar."

De laatste twintig jaar zijn vooral korte namen populair, zegt Bloothooft. "Dus drie tot vier letters voor jongens, en een paar letters meer voor meisjes. Mensen vinden het belangrijk dat een naam makkelijk te roepen is."

Jan en Hailey in Flevoland

Net als voorgaande jaren zijn er per provincie andere namen populair, maar Noah staat wel in meerdere provincies bovenaan. Zo kozen ouders in Groningen het vaakst voor Noah en Elin. In Friesland ging het om Hidde en Lieke. Drenthe kreeg er het vaakst Daan en Lotte bij en in Overijssel waren dat Luca en Julia.

In Flevoland zijn Jan en Hailey het populairst en in Gelderland Noah en Julia. In Utrecht lieten ouders de keus het vaakst vallen op Lucas en Nora.

Noord-Holland koos ook het meest voor de jongensnaam Noah en bij de meisjes voor Olivia, net als Zuid-Holland. Olivia was ook in Zeeland het populairst, jongens werden daar het meest Lucas genoemd. Noud en Saar stonden op nummer één in Noord-Brabant. In Limburg kregen kinderen het vaakst Noah en Emma als naam.

Mohamed of Mohammed

Sommige landen voegen verschillende spellingswijzen van een naam samen in een lijst, maar daar is Bloothooft geen voorstander van. De namen Mohammed, Mohamed, Mohammad, Mohamad, Muhammed of Muhammad komen samen bijvoorbeeld 721 keer voor. En Sophie en Sofie 906 keer.

Bloothooft benadrukt dat de spellingwijze van een naam veel kan zeggen over bijvoorbeeld de achtergrond van ouders. "Met de verschillende spellingwijzen van Mohamed maakt het bijvoorbeeld uit of de ouders uit Iran, Egypte of Marokko komen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl