RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Vriesweer op komst, misschien zelfs schaatsen op natuurijs mogelijk

Schaatspret op de Dobbeplas in Nootdorp tijdens de vorige winter. Beeld © Editorial / John van der Tol

De laatste windstoten van storm Henk verlaten momenteel het land, maar we nemen de komende dagen nog geen afscheid van het onstuimige en natte weer. Hoe anders is dat begin volgende week, wanneer het afkoelt tot onder nul en schaatsen op natuurijs misschien zelfs mogelijk is.

Tot die tijd moeten we eerst nog even door de zure appel heen bijten. "De storm is weggetrokken", zegt meteoroloog Martijn Dorrestein van Buienradar. "Maar het is momenteel nog erg wisselvallig. Op sommige plekken is het nog steeds windkracht 5 of 6. Er trekken ook nog buien over het land en de temperatuur is wat hoger dan gemiddeld."

En die wisselvalligheid blijft zeker tot vrijdag voortduren, weet Dorrestein. "Ook dan zijn er nog wel wat buitjes. De windkracht neemt dan langzaam wat af. En na vrijdag wordt het ook droger, daar zijn we denk ik met zijn allen wel aan toe."

De droge zaterdag vormt de opmaat voor een langere periode. "Op een enkel lokaal buitje na, zal het ook de dagen erna droog zijn. Er komt koudere lucht onze kant op, met ook meer ruimte voor de zon. En dat open weer zorgt ervoor dat het 's nachts ook meteen een stuk kouder is."

Schaatsen 

De nachttemperaturen duiken na het weekend onder het vriespunt, misschien in de nacht van zaterdag op zondag al. "Of het allemaal genoeg is om echt te kunnen schaatsen op natuurijs, moeten we nog zien. Maar op ondergespoten asfaltbaantjes moet dat zeker lukken. Vanaf zondag zal het vriezen en overdag zal het erom spannen of het kwik boven nul komt", zegt Dorrestein. "Misschien krijgen we wel een of twee ijsdagen."

Vooralsnog lijkt het in ieder geval zeker tot woensdag 's nachts te vriezen. "Hoe het daarna zal zijn, is nog moeilijk te zeggen, dat is nog erg ver weg. Maar tot woensdag kan het sommige nachten lokaal zelfs matige vorst opleveren, dat is bij een minimumtemperatuur van -5 graden."

Omgewaaide
Lees ook:
Omgewaaide bomen en schade door storm Henk, code oranje voorbij

En die vorst is misschien net genoeg om te kunnen schaatsen op natuurijs. "Als het allemaal meezit, dan is het wellicht mogelijk. Maar de weersverwachtingen veranderen natuurlijk nog en het kan ook zijn dat alles wat er in de nacht aangroeit, overdag weer weggaat", besluit Dorrestein.