Dijksma in nieuwjaarspeech: ‘Barmhartigheid is als het voegwerk van de Dom, het houdt ons bij elkaar’

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - In de jaarlijkse nieuwstoespraak van de burgemeester van Utrecht was barmhartigheid het centrale thema. Sharon Dijksma stond in de grote zaal van TivoliVredenburg uitgebreid stil bij het afgelopen jaar. Ze gaf aan dat Utrecht gebukt gaat onder een criminaliteitsgolf.
“In het afgelopen jaar hebben we in Utrecht te maken gekregen met nieuwe en hevige vormen van criminaliteit”, zei de burgemeester over haar belangrijkste portefeuille, de openbare orde. “We pakken de criminaliteit hard aan, maar kijken ook hoe we daders een nieuw perspectief kunnen bieden.” Die aanpak, zo waarschuwde ze, geeft niet direct resultaat. “De meeste effecten van deze aanpak zullen we pas op de lange termijn zien.”

Perspectief

Behalve de harde aanpak wil Dijksma de mensen die voor de overlast en misdaden zorgen, een toekomst geven. Dat noemt ze barmhartigheid. “Dat betekent medeleven, vriendelijkheid en genade jegens anderen. Vooral tegenover degenen die in moeilijkheden verkeren, fouten hebben gemaakt of hulp nodig hebben.”
Tekst gaat verder onder de foto.
© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Dit jaar gaat de burgemeester voor het eerst de Domtoren in al zijn schoonheid zien. “Als een cadeau dat heel langzaam wordt uitgepakt.” Sinds haar aantreden, eind 2020, staat Utrechts’ trots in de steigers.
Dijksma gebruikte de restauratie van de Dom als beeldspraak in haar speech. De Dom zal niet omvallen, maar het voegwerk heeft wel onderhoud nodig. Net als de Utrechtse samenleving. De stad is in veel opzichten gezond, maar in de onderlinge relaties moet er dringend gewerkt worden aan de binding tussen groepen.
Bovenop de Dom staat de Utrechtse beschermheilige Sint Maarten, die zijn mantel deelt met een zwerver. Sint Maarten staat voor barmhartigheid. Dat is volgens Dijksma ook nodig bij de wrijvingen die in de stad ontstaan, onder andere door de oorlog tussen Hamas en Israël. Dijksma riep al eerder op om vooral naar elkaar te blijven luisteren. Ook nu herhaalde ze die oproep.
De 30-jarige zangeres Lakshmi mocht na Dijksma de zaal vermaken. Haar ‘pop-noir’ is niet de meest toegankelijke vorm van muziek. Toch wist ze de zaal te raken. Haar ingetogen gezongen versie van No time to die van Billie Eilish, sloot naadloos aan bij het gevoel dat de burgemeester wilde overbrengen. Lakshmi is haar carrière begonnen aan de Utrechtse Herman Brood Academie.
De openingsact van de avond was voor FLO ft SanDeMan die vorig jaar een bescheiden hitje hadden met Welkom In Utrecht. FLO kreeg de zaal mee met het onverwoestbare Utereg me stadsie van Herman Berkien. Die laatste stond vorige week in de Top2000, en dat was één van de hoogtepunten die door de burgemeester werd aangehaald, en één van de redenen waarom zij nooit meer uit Utrecht weg wil. Of Dijksma dat laatste waar gaat maken, moet de toekomst uitwijzen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.