Tien jaar NIX18: 'Nu grijpen veel jongeren naar de drugs'

1 januari om 18:00 • Aangepast 10 januari om 02:03
nl
Tien jaar geleden ging de alcoholleeftijd van zestien naar achttien jaar. Maar volgens Nick Willems, eigenaar van feestcafé Mambo's in Handel, was 'NIX18' geen goede zet. "Alcohol is voor de jeugd bijna niet meer te krijgen dus zat worden in de kroeg zit er niet meer in. Dus nu grijpen ze naar die drugs. Wat hebben we dan bereikt? Ik denk een drugsprobleem." Omroep Brabant vroeg jongeren naar hun drugsgebruik.

Nick runt ongeveer tien jaar feestcafé Mambo's, waar ze jarenlang stapavonden organiseerden waar je vanaf zestien welkom was. Om alcohol te bestellen had je een 18+-bandje nodig. Maar sinds de coronacrisis ziet Nick steeds meer drugsgebruik onder minderjarigen in zijn kroeg en daarom hebben ze recent besloten te stoppen met de stapavonden voor zestien- en zeventienjarigen.

"Je merkt het aan de verkoop. Als je kijkt waar de populariteit ligt onder de drankjes, dan is de rekensom niet zo moeilijk." Ze verkochten weinig bier en mixdrankjes, maar vooral frisdrank, flesjes water en energydrankjes. "We zien het ook aan het gedrag en het aantal incidenten. Denk aan mensen die we betrappen met drugs en het aantal ontzeggingen dat we doen."

Volgens Nick is er dus een drugsprobleem. Met name sinds de coronacrisis, maar volgens hem ook mede te danken aan het feit dat minderjarigen in de kroeg geen alcohol meer kunnen bestellen. "Wat wij heel veel zien is designerdrugs, omdat dat niet op de Opiumlijst staat en gewoon op internet verkocht wordt. Als wij met jongeren in gesprek gaan zeggen ze: 'We doen toch niks fout, dit mag toch gewoon?'"

Populariteit
Hoe populair is drugs onder jongeren? We vroegen ruim 1300 jongeren tussen de 13 en 23 jaar naar hun drugsgebruik. Een derde van hen geeft aan softdrugs te gebruiken. Denk daarbij aan cannabis en lachgas. 85% van hen zegt dat ze hier vóór hun achttiende mee begonnen zijn.

Het gebruik van harddrugs onder Brabantse jongeren ligt lager: 16% van de jongeren zegt harddrugs te gebruiken, zoals coke of xtc. De helft van de jongeren die hard drugs gebruikt zegt hiermee te zijn begonnen voordat ze achttien werden.

We vroegen de jongeren ook of hun ouders het oké vinden dat ze drugs gebruiken. 22% van de jongeren die aangeeft softdrugs te gebruiken, zegt dat de ouders het oké vinden. Meer dan de helft van hen doet het stiekem. Bij harddrugs zegt 60% het stiekem te gebruiken en geeft 16% aan dat hun ouders het oké vinden dat ze harddrugs gebruiken.

Miauw
Volgens Nick gebruiken steeds meer jongeren designerdrugs. Dit zijn drugs die speciaal zijn gemaakt om het effect na te bootsen van een andere, bestaande drug die verboden is. Drugs die op de Opiumlijst staan zijn verboden in Nederland, maar door net een ander stofje toe te voegen, zijn veel designerdrugs (nog) niet verboden.

Een bekende designerdrug is Miauw. Die drug wordt telkens verboden, maar wordt dan vervangen door een soortgelijke drug met net een andere samenstelling. En die staat dan nog niet op de Opiumlijst. De drug is daardoor gemakkelijk online te bestellen. 14% van de jongeren geeft aan miauw te gebruiken. Een groot deel van hen (71%) zegt dat hun ouders niet weten dat ze dit doen.

Opvallend aan de resultaten is dat een groot deel van de jongeren die drugs gebruikt, zegt daarmee te beginnen voor hun achttiende. Het moeilijk verkrijgen van alcohol en de kosten van een drankje in de kroeg, zoals Nick verwacht, zouden daaraan bij kunnen dragen.

Omroep Brabant onderzocht ging op kroegentocht met minderjarigen om te kijken of zij een biertje mee krijgen. Dat zie je in deze HOE..?

Wachten op privacy instellingen...

Verantwoording: Omroep Brabant ondervroeg 1320 Brabantse jongeren over hun alcohol- en drugsgebruik. De verdeling van het aantal mannen en vrouwen, verschillende leeftijden en spreiding over verschillende regio's in Brabant zijn ongeveer gelijk. Het kan zo zijn dat jongeren die alcohol drinken of drugs gebruiken eerder geneigd zijn om de vragenlijst in te vullen, vandaar dat in de oproep expliciet werd aangegeven dat het ook waardevol is om de vragenlijst in te vullen wanneer je nooit alcohol drinkt of drugs gebruikt.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Geen alcohol onder 18 lastige opgave: 'Wat er op de jeugd afkomt, is bizar'

Heeft NIX18 nut? 80 procent minderjarige Brabantse jongeren drinkt

Als zestienjarige een biertje bestellen: zo makkelijk gaat dat

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!