Video

Hoger minimumloon en duurdere frisdrank: dit verandert er allemaal in 2024

1 januari om 12:44 • Aangepast 10 januari om 02:02
nl
Op 1 januari gaan er zoals elk jaar weer allerlei nieuwe wetten en regels gelden. En van sommige ga je meteen wat merken. We zetten de opvallendste voor je op een rijtje.
Profielfoto van Janneke BoschProfielfoto van NOS
Geschreven door

Minimumloon hoger en wordt uurloon
Zoals ieder half jaar gaat het minimumloon omhoog, nu met 3,75 procent naar 13,27 euro bruto per uur. En: in plaats van een minimummaandloon is het voortaan een minimumuurloon. Tot nu toe was er een minimummaandbedrag voor iemand die fulltime werkt. Maar wat fulltime is, verschilt per sector. Daardoor was het minimumuurloon voor iemand die 36 uur werkt hoger dan voor iemand die 40 uur werkt.

Veel uitkeringen zijn gekoppeld aan het minimumloon en gaan daarom ook omhoog.

Einde prijsplafond
Het prijsplafond voor gas en elektriciteit stopt. Het is ook niet echt nodig meer, want de energietarieven liggen bij de meeste aanbieders inmiddels rond of onder die van het prijsplafond.

Het verhaal van Hanny maakte veel indruk, zij leefde al jaren in energiearmoede. Nu kreeg ze zonnepanelen en een elektrische kachel:

Toeslagen omhoog, zorgtoeslag omlaag, energietoeslag stopt
De kinderopvangtoeslag, het kindgebonden budget en de huurtoeslag gaan omhoog. Ook komen meer mensen in aanmerking voor die toeslagen. De zorgtoeslag gaat juist omlaag.

De speciale energietoeslag voor mensen op of net boven het sociaal minimum verdwijnt.

Belasting op frisdrank, sap, havermelk en alcoholvrij bier omhoog
De zogeheten verbruiksbelasting op allerlei dranken gaat omhoog, van bijna 9 naar ruim 26 cent per liter. Het kabinet zegt dranken als frisdrank duurder te maken, zodat mensen eerder kiezen voor gezondere dranken, zoals water.

Accijns op alcohol omhoog
Alcoholische dranken worden ietsje duurder. De accijns daarop stijgt namelijk met 8,4 procent. Een krat bier wordt gemiddeld zo'n 50 cent duurder, een fles wijn 13 cent.

E-sigaret met smaakje verboden
Winkeliers en webshops mogen geen e-sigaretten met smaakjes als mint, banaan of rum meer verkopen. Alleen tabakssmaak blijft toegestaan. Het smaakjesverbod moet vapen minder aantrekkelijk maken voor jongeren.

Deze vapeshop verhuisde naar België, omdat smaakjes in Nederland vanaf het nieuwe jaar verboden zijn:

Wegwerpbekers kunnen toch nog
Plastic wegwerpbekers en -bakjes op kantoren, scholen en sportverenigingen zouden per 1 januari worden verboden. Maar het demissionaire kabinet heeft bepaald dat deze regel wel wordt ingevoerd, maar dat er niet op wordt gehandhaafd. Een nieuw kabinet moet een definitieve keuze maken hierover.

Hogere verkeersboetes
De boetebedragen gaan weer omhoog. Zo betaal je voor met de auto door rood rijden 300 euro in plaats van 280 euro. En als fietser je telefoon gebruiken kan je 160 euro kosten, waar dat tot nu toe 150 euro was.

Dierenmishandeling wordt harder aangepakt
De maximale straffen voor dierenmishandeling en dierenverwaarlozing gaan omhoog van drie naar vijf jaar cel. Ook wordt het makkelijker om bijvoorbeeld boerderijen of hondenfokkerijen te sluiten als daar het dierenwelzijn wordt bedreigd. En het wordt makkelijker om iemand te verbieden dieren te hebben.

Bij een omstreden hondenfokker in Eersel kwam de NVWA dit jaar in actie op aandringen van dierenwelzijnsorganisatie House of Animals. Uiteindelijk werden de dieren weggehaald:

Dubbele achternaam voor kinderen
Kinderen kunnen voortaan de achternaam krijgen van beide ouders in een volgorde naar keuze. Het kind van Tineke Jansen en Hugo Rodriguez kan dus als achternaam Jansen Rodriguez, Rodriguez Jansen, Jansen of Rodriguez krijgen. Meerdere kinderen van hetzelfde koppel moeten wel allemaal dezelfde achternaam krijgen.

Heb je al een dubbele achternaam, dan moet je kiezen. Er is een maximum van twee naamdelen.

Basispakket aangepast
Het basispakket van de zorgverzekering wordt iets aangepast. Hulp om vallen te voorkomen zit voortaan voor sommige ouderen in het basispakket. En kraamzorg wordt flexibeler inzetbaar.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!