VS versus Houthi’s – De cijfermatige onmogelijkheid dat de VS kunnen winnen

4

De VS zitten in de knoop. Ze willen wel/niet/wel/niet aanvallen. De twijfel wordt veroorzaakt doordat ze wel willen, maar niet kunnen.

Eergisteren trokken ze schepen terug uit de Rode Zee, gisteren wilden ze raketaanvallen starten. CNN ontkende dat later.

Als ze niets doen geven ze toe dat ze de controle over de internationale scheepvaart kwijt zijn. En daar is de macht van de VS op gebaseerd. 90% van de wereldhandel wordt getransporteerd over zee en het grootste deel wordt afgerekend in dollars.

Niet alleen hebben de VS/ Israël en de Saoedi’s de afgelopen 9 jaar niet kunnen winnen van de Houthi’s, de cijfers geven ook aan dat dat onmogelijk is.

The Cradle:

Het Pentagon is van plan commerciële schepen te verdedigen met behulp van raketverdedigingssystemen op Amerikaanse en geallieerde marineschepen die in de regio worden ingezet.

Maar de supermacht van de wereld beschikt, nu grotendeels op zichzelf, niet over de militaire capaciteit om aanvallen uit het door oorlog verscheurde Jemen, het armste land in West-Azië, tegen te gaan.

Dit komt omdat de VS afhankelijk zijn van dure en moeilijk te vervaardigen onderscheppingsraketten om de goedkope en in massa geproduceerde drones en raketten die Ansarallah bezit tegen te gaan.

Austin maakte zijn aankondiging kort nadat de USS Carney-torpedobootjager op slechts één dag, 16 december, veertien eenrichtingsdrones had onderschept.

De operatie leek een succes, maar  Politico meldde al snel dat volgens drie functionarissen van het Amerikaanse ministerie van Defensie de kosten van het tegengaan van dergelijke aanvallen ‘een groeiende zorg vormen’.

De SM-2-raketten die door de USS Carney worden gebruikt, kosten elk ongeveer $ 2,1 miljoen, terwijl de eenrichtingsdrones van Ansarallah slechts $ 2.000 per stuk kosten.

Dit betekent dat de VS voor het neerschieten van de drones ter waarde van $28.000 op 16 december minstens $28 miljoen in slechts één dag hebben uitgegeven.

Ansarallah heeft nu meer dan 100 drone- en raketaanvallen gelanceerd, gericht op tien commerciële schepen uit 35 landen, wat betekent dat de kosten van Amerikaanse onderscheppingsraketten alleen al de 200 miljoen dollar hebben overschreden.

Maar de kosten zijn niet de enige beperking. Als Ansarallah deze strategie volhoudt, zullen de Amerikaanse troepen hun voorraden onderscheppingsraketten snel uitputten, die niet alleen in West-Azië maar ook in Oost-Azië nodig zijn.

Zoals Fortis Analysis heeft opgemerkt , beschikken de VS over acht kruisers en torpedobootjagers met geleide raketten die actief zijn in de Middellandse Zee en de Rode Zee, met in totaal 800 SM-2 en SM-6 onderscheppingsraketten voor de verdediging van schepen daartussen. Fortis Analysis merkt verder op dat de productie van deze raketten traag is, wat betekent dat elke lopende campagne om Ansarallah tegen te gaan de Amerikaanse voorraden onderscheppingsraketten snel zal uitputten tot gevaarlijk lage niveaus. Ondertussen kan de Amerikaanse wapenfabrikant Raytheon jaarlijks minder dan 50 SM-2 en minder dan 200 SM-6 raketten produceren.

Als deze voorraden afnemen, wordt de Amerikaanse marine niet alleen kwetsbaar in de Rode Zee en de Middellandse Zee, waar Rusland ook actief is, maar ook in de Stille Oceaan, waar China een aanzienlijke bedreiging vormt met zijn hypersonische en ballistische raketten.

Advertisement

Fortis Analysis concludeert met de observatie dat hoe langer Ansarallah doorgaat met “potschoten gooien” naar commerciële, Amerikaanse marine- en geallieerde maritieme activa, “hoe slechter de calculus wordt. Toeleveringsketens winnen oorlogen – en we raken dit cruciale domein kwijt.”

En Ansarallah heeft nog geen drone-zwermaanval geprobeerd, die Amerikaanse schepen zou dwingen tientallen binnenkomende dreigingen tegelijk het hoofd te bieden.

“Een zwerm zou de capaciteiten van een enkel oorlogsschip kunnen overbelasten, maar wat nog belangrijker is, het zou kunnen betekenen dat wapens erlangs gaan en commerciële schepen raken”,  merkte Salvatore Mercogliano, een marine-expert en professor aan de Campbell University in North Carolina, op.

Amerikaanse vliegdekschepen zouden ook geraakt kunnen worden. Stel je voor wat voor impact dat zou hebben op het thuisfront en voor het Amerikaanse aanzien, dat toch al naar zijn grootje is, in de wereld.

Toch zal het noodzakelijk zijn er een paar te kelderen voor de VS toegeven hoe de zaken ervoor staan.

Bovendien zouden Amerikaanse oorlogsschepen ook worden geconfronteerd met de vraag hoe ze hun raketinventaris moeten aanvullen.

“De enige locatie waar wapens kunnen worden herladen is Djibouti (een Amerikaanse basis in de Hoorn van Afrika) en dat ligt dicht bij de actie”, zei hij.

Andere experts suggereren dat de schepen ofwel naar de Middellandse Zee zouden varen om te herladen vanaf Amerikaanse bases in Italië en Griekenland, ofwel naar het Golfeiland Bahrein, waar de Naval Support Activity plaatsvindt en de thuisbasis is van het Central Command van de Amerikaanse marine en de Vijfde Vloot van de Verenigde Staten.

Sommigen zullen zich afvragen waarom ik het toch steeds over die Houthi’s heb, maar het is wereldschokkend, ze geven de Hegemon een ongekende douw.


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan om onze gratis dagelijkse nieuwsbrief met het belangrijkste nieuws direct in je mailbox te ontvangen:

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Vergeet niet de bevestigingsmail te openen om de nieuwsbrief te activeren (check je spambox als je hem niet ziet)


De huidige oorlogen zijn uitputtingsoorlogen, productie-oorlogen, goedkoop versus duur. Het Westen heeft zichzelf in de vingers gesneden door al zijn productie uit te besteden en de Amerikaanse aanval op de Europese energie-voorziening (Nordstream, sancties) helpt ook niet mee.

Voormalig CIA-man Larry Johnson wees ook al op de Amerikaanse bevoorradingsproblemen.

En nog vóór de Houthi’s de Rode Zee afsloten voor Israëlische bevoorrading – andere schepen worden ongemoeid gelaten – wees ik er op dat de Houthi’s begonnen waren de Amerikaanse zeemacht ‘te ontwapenen’.

Amerika wordt ontwapend – Nu is de marine aan de beurt

Er wordt vooraf gemodereerd dus het kan even duren voor je comment verschijnt.

Klik op de tag ⬇️ om meer te lezen over

Meer Laden
Abonneer
Laat het weten als er
guest
4 Comments
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
John
John
3 maanden geleden

De Houthi’s zouden nog veel goedkopere raketten kunnen maken.
Gewoon zo licht mogelijk. En zonder lading (maar dat weten de Amerikanen niet).
Die zien alleen die dingen op zich afkomen waar ze als een gek op beginnen te schieten.
Kost misschien een paar honderd €€€.

Sarcoff
Sarcoff
3 maanden geleden

Anti drone drones ontwikkelen, zo moeilijk is dat niet.

Johan P
Johan P
3 maanden geleden
Antwoord aan  Sarcoff

Ja en nee. Verdediging is lastiger dan aanvallen. Bij een verdediging zou je in principe ook gebruik kunnen maken van drone-zwermen. Maar daar zit altijd een bijkomende factor bij dat je verdedigende drones lastiger programmeerbaar zullen zijn dan aanvalsdrones, omdat ze met meer variabelen te maken hebben.

Maar dat zal waarschijnlijk wel de volgende stap zijn. Vliegdekschepen zijn duur, vragen veel onderhoud en veel gespecialiseerd personeel.
Voor hetzelfde geld zou je meerdere kleinere schepen kunnen bouwen die ieder dienst zouden kunnen doen als een platform voor drone-zwermen.

Johan P
Johan P
3 maanden geleden

Dit toont maar weer eens aan dat de VS een lege huls is, gebaseerd op opschepperij.
Ik herinner me nog dat het vliegdekschip, de Gerald R. Ford, die nu in de Middellandse Zee ronddbobbert, werd geintroduceerd.

Het was groter, maar kon met minder personeel toe. Nu hebben ze nog steeds personeelstekorten aan boord.

Het zou ook zijn uitgerust met een moderne, nieuwe technologie om raketten te onderscheppen, namelijk een soort laserkanonnen die snel en nauwkeurig inkomende raketten zou kunnen onderscheppen. En omdat het lasers waren zouden ze nooit zonder ammo zitten zolang ze maar energie hadden.
Daar is dan toch ook niet veel van gebleken gezien hun falen en terugtrekken.