Nieuws

Slachtoffers illegaal vuurwerk voor het leven getekend: 'Ik mis een onderdeel en dat komt niet meer goed'

Illegaal vuurwerk kan ernstig letsel veroorzaken
Illegaal vuurwerk kan ernstig letsel veroorzaken © RTV Oost
“Er waren een aantal vingers afgerukt door de ontploffing van een cobra bij een jonge knul”, zegt plastisch chirurg Max Overgoor van het Isala ziekenhuis in Zwolle. Dit soort letsel zien artsen veel tijdens de jaarwisseling en in de aanloop hier naar toe. Veel mensen worden slachtoffer van illegaal vuurwerk en dat heeft grote gevolgen. RTV Oost sprak met twee slachtoffers die voor het leven getekend zijn.
Artsen en slachtoffers vertellen over de gevolgen van illegaal vuurwerk
“Ik was aan het werk geweest en had die avond een verjaardag van mijn vriendin. Ik had wat leuks bedacht, dacht ik, maar dat pakte anders uit. Heel veel mensen die hetzelfde overkomt kunnen het niet navertellen”, vertelt *Floris. Hij lag 6 dagen in coma na het afsteken van een shell. Dit is zwaar illegaal vuurwerk.

Brievenbus

“Ik kwam net uit de badkamer en hoorde een gesis. Ik dacht dat mijn zoon thuiskwam en vroeg mij af ‘wat is hij aan het doen?’. Er hing een pijpje uit de brievenbus met vuur. De hond loopt hier ook, dus ik dacht dit moet weg hier. Maar voordat ik het vuurwerk wilde pakken ontplofte het al en vloog ik door de hal”, legt Mirjam uit. Zij mist een deel van haar hand door illegaal vuurwerk.
Slachtoffers van illegaal vuurwerk, bijvoorbeeld een cobra 6, lopen meestal brandwonden, handletsel en oogletsel op. Tijdens de jaarwisseling van 2022/2023 was bijna een kwart van alle vuurwerkslachtoffers het gevolg van illegaal vuurwerk. Dit was tijdens de jaarwisseling van 2019/2020 minder, namelijk 17%.
Ik mis een onderdeel en dat komt niet meer goed
Mirjam, slachtoffer van illegaal vuurwerk
“Iedereen stond op afstand en ik had een shell in mijn hand. Dit is illegaal vuurwerk met een schietlont die wilde ik afsteken. Deze is toen gelijk afgegaan en ontplofte vlak bij mijn gezicht. Hierna heb ik 6 dagen in coma gelegen”, zegt Floris.

Moeilijk te herstellen

“Het huidige illegale vuurwerk geeft zo’n grote explosie dat er naast letsel aan handen ook letsel is aan organen en we vuurwerkmateriaal uit de organen moeten halen”, zegt Fabian van der Sluis, traumachirurg bij Isala in Zwolle. De kracht van illegaal vuurwerk zorgt voor grote wonden die moeilijk te herstellen zijn.

Afgerukte vingers

“Er ontstaan enorme wonden door illegaal vuurwerk zoals een cobra, die de kracht heeft van een handgranaat. Vingers worden afgerukt en er zijn meer breuken door de impact van de ontploffing”, legt Overgoor uit. Dit is voor plastisch chirurgen moeilijk te herstellen, omdat pezen en zenuwen zo beschadigd zijn dat afgerukte vingers er niet meer aangezet kunnen worden.
“Ik mis een onderdeel en dat komt niet meer goed. Ik heb veel moeten opgeven en kan niet meer in de zorg werken. Ik ben helemaal afgekeurd, en doe wel vrijwilligerswerk, maar je hoort er gewoon niet meer bij”, zegt Mirjam die onlangs nog een operatie onderging aan haar hand. Het is ondertussen drie jaar later en ze leeft nog steeds met de grote gevolgen van de cobra in haar brievenbus.
Het is ook kritiek geweest of ik het zou halen
Floris, slachtoffer van illegaal vuurwerk
Floris geeft zijn leven weer vorm, na een lange en heftige revalidatie: “Mijn schedel was gebroken, mij neus en kaak waren gebroken. En mijn oog hing eruit. Het is kritiek geweest of ik het zou halen. Ik had ook een hersenkneuzing en een hersenbloeding. Door mijn gebroken kaak kon ik niet goed slikken. Ik heb mijn leven opnieuw moeten opbouwen. Ik dacht altijd dit gebeurt mij niet, maar ongeluk zit in een klein hoekje en daar ben ik op een hele harde manier achter gekomen. "Vuurwerk steekt hij zelf niet meer af. Hij kijkt er nog steeds graag naar, maar dan van een afstand.
*Floris is niet de echte naam van het slachtoffer die graag anoniem blijft. De naam van het slachtoffer is bekend bij de redactie.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.