Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederlands-Marokkaans gezin ontvlucht Urk na gewelddadige intimidatie

  •  
29-12-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
8960 keer bekeken
  •  
urk

Een Nederlands-Marokkaans gezin is weggevlucht uit Urk na intimidaties. Onbekenden gooiden twee keer een steen door hun raam, twee keer ontplofte er zwaar vuurwerk in hun tuin. Ook werd er middenin de nacht bij hen aangebeld en op de ramen geroffeld, meldt De Stentor.

De vader en moeder, hun drie minderjarige kinderen en de 82-jarige oma zijn niet meer samen. Ze wonen op verschillende adressen in het land, zegt de advocaat. ,,De mevrouw van 82 slaapt op een bank. En ze heeft al veel lichamelijke mankementen. De kinderen krijgen les vanuit huis. Een soort corona 2.0.’’

“De vader hoorde dat er een prijs op het hoofd van zijn minderjarige zoon staat. Ze wilden hem een lesje leren”, verklaart de advocaat van het gezin tegen de krant. De zoon werd er in oktober kort van verdacht verschillende Israëlische vlaggen in de fik te hebben gestoken. Inmiddels is hij geen verdachte meer.

De advocaat wijst erop dat de zaak tegen de zoon direct is geseponeerd. “Waarom zou zo’n jonge jongen middenin de nacht op pad zijn? Volgens zijn ouders lag hij gewoon te slapen.” De politie heeft dat, tot ergernis van de advocaat, pas veel later bekendgemaakt. Ondertussen werd het gezin het doelwit van gewelddadige intimidatie.

De politie op Urk zegt “de impact die de gebeurtenissen op het gezin hebben” te “betreuren”. Ook de meeste fractieleiders noemen het “dieptreurig dat zoiets op Urk kan gebeuren”. De Urker PVV-fractieleider Hendrik Wakker reageerde niet op vragen van Omroep Flevoland over de zaak. 

Bij de verkiezingen van 22 november werd de PVV op Urk de tweede partij met 26 procent van de stemmen. PVV-leider Geert Wilders liet zijn aanhangers in 2014 “minder, minder” Marokkanen scanderen, en beloofde dat vervolgens te “gaan regelen”.

Meer over:

actueel, urk, racisme, gaza
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.