Buitenland

Frankrijk zet leger in op Oudejaarsavond na terreurdreiging

29-12-2023 13:54

Vreemdelingenlegioen
Obatala-photography / Shutterstock.com

(Parijs, AP, 29 december 2023) – In heel Frankrijk zal op oudejaarsavond een strenge beveiliging gelden. Er zullen 90.000 ordehandhavers worden ingezet, zei het hoofd binnenlandse veiligheidsdienst Céline Berthon vrijdag.

Daarvan zullen er 6000 in Parijs zijn, waar de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gerald Darmanin zei dat er meer dan 1,5 miljoen mensen worden verwacht op de Champs-Elysees.

Tijdens een persconferentie noemde Darmanin een “zeer hoge terroristische dreiging”, onder andere vanwege “wat er gebeurt in Israël en Palestina”.

Darmanin zei dat de politie voor het eerst in staat zal zijn om drones te gebruiken als onderdeel van de veiligheid en dat tienduizenden brandweerlieden en 5000 soldaten ook zullen worden ingezet.

Olympische Spelen

Oudejaarsavondvieringen in Parijs zullen in het teken staan van de Olympische Spelen van 2024, met DJ-sets, vuurwerk en videoprojecties op de Arc de Triomphe.

De veiligheidsuitdaging in de aanloop naar de Olympische Spelen werd benadrukt toen een toerist werd gedood bij een mesaanval in de buurt van de Eiffeltoren op 2 december.

Terreuraanslagen

Grootschalige aanslagen – zoals die in de Bataclan in 2015, toen islamitische terroristen de muziekhal binnenvielen en caféterrassen beschoten, waarbij 130 mensen omkwamen – liggen ook op de loer.

De mesaanval heeft in Frankrijk en daarbuiten bezorgdheid gewekt over de veiligheid van de Spelen die op 26 juli beginnen, over iets minder dan zeven maanden. Maar ordehandhavers lijken te willen pronken met een Parijs dat klaar is voor veiligheid.