Bisschop Gerard de Korte: PVV is zeer discutabele partij

Leestijd: 3 minuten
Donderdag 28 december 2023 ~ 06.06 uur ~ Bron: Redactie Kerk/DeVolkskrant-Peter de Graaf ~ Beeld: K. Wennekendonk

-‘s Hertogenbosch- In de aanloop naar de Duitse verkiezingen velde de Duitse Bisschoppenconferentie onlangs een hard oordeel over de Duitse PVV zusterpartij AfD (Alternative Für Deutschland): Wie lid is van, of stemt op een dergelijke partij, heeft niets meer te zoeken in de Duitse Katholieke Kerk. De uitspraak laat aan duidelijkheid niets te wensen over.

De moedige woorden die de Duitse Bisschoppen hebben was er bij de Tweede Kamerverkiezingen in ons land niet bij de Nederlandse Bisschoppen, tot een paar dagen geleden. Bisschop Gerard de Korte liet duidelijk voelen op welke partij hij niet heeft gestemd.

Volkskrant-journalist Peter de Graaf bezocht de Brabantse Bisschop en liep met hem door de Sint Jan, waar de Kerststal is opgebouwd en duizenden enthousiaste bezoekers trekt. In diezelfde Kathedraal ging de Bisschop tijdens de Nachtmis voor als hoofdcelebrant en preekte voor meer dan 1200 bezoekers, waaronder opmerkelijk veel Protestanten en niet-gelovigen.

Het zijn geen vrolijke tijden

“De Kerstpreek is een ingewikkelde preek’, zegt De Korte in de Volkskrant. ‘Iedereen weet wat het thema is, namelijk dat Jezus is geboren. Maar daarnaast verwachten mensen ook dat je het breder trekt en wat zegt over wat henzelf in deze tijd aangaat. Daarnaast moet men er rekening mee houden dat veel kerkgangers weinig Bijbelkennis hebben.”

Door actuele ontwikkelingen in binnen- en buitenland wordt de Nachtmis voor de Bossche Bisschop dit keer helemaal een uitdaging. “Iedereen die het nieuws in de wereld en in eigen land volgt, zit hier met een zekere bedruktheid”, weet De Korte. Het gruwelijke oorlogsgeweld in Oekraïne en Gaza, de mensonterende asielopvangcrisis, de toenemende polarisatie in Nederland, het zijn geen vrolijke tijden. “De mensen verwachten woorden van bemoediging, troost en geborgenheid”, aldus de Korte.

Terwijl De Korte door de majestueuze Sint-Janskathedraal loopt, noemt hij een oosters spreekwoord dat ooit ook door Paus Franciscus werd aangehaald: “Eén vallende boom maakt meer lawaai dan een heel bos dat in stilte groeit.”

Zoals de meeste Nederlanders is ook de Bossche Bisschop geschokt door de enorme verkiezingswinst van de PVV. “Ik vind dat, om het zacht uit te drukken, een zeer discutabele partij”, zegt hij in de Volkskrant. “Maar ik moet ook proberen te begrijpen waarom 2,5 miljoen mensen, van wie ook een groot deel in mijn  Bisdom, op een partij hebben gestemd die actiepunten in het verkiezingsprogramma heeft staan die regelrecht indruisen tegen de Grondwet. Ik heb geen enkele behoefte om deze mensen aan te klagen. Ik wil vooral begrijpen wat er in hun ogen misgaat in onze cultuur.  Als wij hun argumenten en zorgen kennen, kan ik met hen in gesprek gaan.

De Bisschop komt ook op voor de vrijheid van godsdienst. “Het kan toch niet zo zijn dat wij Moskeeën en Islamitische scholen gaan sluiten of korans gaan verbieden?”, meent De Korte. “Wilders zegt wel: ik ga niets doen dat indruist tegen de Grondwet. Maar het staat wel in het partijprogramma. Ik heb al meerdere keren mijn zorgen geuit over de PVV. Ik moet opkomen voor de godsdienstvrijheid van mijn islamitische broeders en zusters.”De Bisschop roept  iedereen op om het geduld terug te vinden en in elkaars schoenen te gaan staan. “Wij worden uitgedaagd om elkaar te begrijpen en tot samenwerking te komen. In het Heilige Land moeten ‘extremisten van beide kanten tot bezinning komen. ‘Wij moeten oppassen dat wij elkaar niet kwijtraken in onzekere tijden. Veel mensen lijken het geduld te hebben verloren. Laten wij beter naar elkaar luisteren en tot tien tellen voordat wij reageren.

Ook neemt de Korte stelling in het migratieprobleem: “Het is tenhemelschreiend wat er in Ter Apel gebeurt. Juist Christenen zouden gevoelig moeten zijn voor vluchtelingen en zich over hen moeten ontfermen. Jezus Christus zelf is als dakloze vluchteling op de wereld gekomen. Voor hem was er geen plek in de herberg en hij moest vluchten naar Egypte. In het Christelijk geloof zit een sterke oproep aan mensen om juist optimaal te zorgen voor dakloze vluchtelingen.”