Drie Groningse medailles op NK afstanden, De Boo kampioen

Jenning de Boo is Nederlands kampioen
Jenning de Boo is Nederlands kampioen © ANP
Jenning de Boo heeft nogmaals bevestigd dat zijn overstap van shorttrack naar de langebaan geen verkeerde keus is geweest. De schaatser uit Groningen werd in Thialf bij de NK Afstanden kampioen op de 500 meter. Chris Huizinga en Marcel Bosker werden op de 5.000 meter respectievelijk tweede en derde.
De 19-jarige sprinter zette in Thialf tijdens de eerste serie een persoonlijk record neer: 34,44. In de slotrit reed hij 34,49 en was hij opnieuw de snelste. Zijn eindtijd werd 68,93, daarmee verbrak hij het Nederland record uit 2013 (Michel Mulder).
Hij heeft daarmee een ticket voor de 500 meter op het WK in het Canadese Calgary, van 15-18 februari, in zijn zak.
'Ik weet ook niet waar ik dit vandaan heb gehaald. Dit moet allemaal nog een beetje indalen', zei De Boo na afloop. 'Ik begon het seizoen met een persoonlijk record van 35,8 en zit nu op 34,4. Dat is best een mooie sprong.'

Reuzenstappen

Vorige week toonde De Boo al zijn vorm door met 34.55 voor het eerst onder de 35 seconden te duiken. Hij maakt reuzestappen op de 500 meter. Voordat het seizoen van start ging stond zijn persoonlijk record op 35.82.

Snelle leerling

De Boo debuteerde dit seizoen in de Worldcup. In oktober bij de Holland Cup in Deventer zei hij dat dat het doel was in zijn eerste jaar als langebaanschaatser. Dat hij nu al zijn eerste nationale titel behaalt en mag deelnemen aan een groot internationaal toernooi komt zeer onverwacht.
De Groninger wilde in eerste instantie de fijne kneepjes leren van coach Gerard van Velde en ervaren schaatsers als Hein Otterspeer en Kjeld Nuis, zijn ploeggenoten bij Team Reggeborgh. Hij heeft nu al bewezen een snelle leerling te zijn.
Zaterdag staat hij aan de start van de 1000 meter. De kilometer ligt hem wellicht nog beter dan de 500 meter.

Ook succes voor Huizinga en Bosker

Op de 5.000 meter pakte Huizinga het zilver met een tijd van 6.14,80. Bosker was iets langzamer: 6.15,64. Het goud moesten de mannen aan Patrick Roest laten, die na 16.09,44 over de finish kwam. Ook zij zijn verzekerd van een WK-ticket op hun afstand.
Huizinga, die ook in de bochten met twee armen op zijn rug schaatst, reed bijna de hele rit zijn rondjes binnen de 30 seconden. Daarmee haalde hij een persoonlijk record.
Joy Beune won de 1500 meter en zorgde voor succes voor de Groningse coaches Martin en Erwin ten Hove en Erik Bouwman van Team IKO.
Bekijk de beelden:
Schaatser Jenning de Boo snelt naar NK-goud