NOS Nieuws

Zo probeert de politie incidenten bij de jaarwisseling te voorkomen  

  • Remco Andringa

    redacteur Politie en Justitie

  • Remco Andringa

    redacteur Politie en Justitie

Politie en gemeenten bereiden zich met uiteenlopende maatregelen voor op de jaarwisseling. Op meerdere plekken is extra toezicht op vuurwerkoverlast en in verschillende gemeenten zijn potentiële relschoppers gewaarschuwd zich te gedragen.

De politie is al wekenlang bezig met voorbereidingen, vertelt Peije de Meij, landelijk coördinator jaarwisseling. "Groepen en individuen die iets van plan zouden kunnen zijn, proberen we vooraf te spreken. We hebben het idee dat mensen zich een beetje inhouden als ze uit de anonimiteit zijn gehaald."

De politie surveilleert momenteel zoveel mogelijk op risicolocaties. "We spreken ook onze contacten in de wijken aan, zoals buurtvaders. Zo proberen we grip te krijgen op het verloop van de jaarwisseling."

Hinderlaag

Hoewel oud en nieuw op veruit de meeste plekken in Nederland feestelijk verloopt, zijn er ook steevast incidenten. De Hoeksche Waard is een van de plekken waar het de afgelopen jaren onrustig was en waar veel vernielingen werden aangericht met vuurwerk. In 's-Gravendeel liep het de laatste jaarwisseling zelfs extreem uit de hand, toen de politie in een hinderlaag werd gelokt.

Een groep van zo'n dertig mensen sloot twee surveillerende agenten in, bekogelde hen met zwaar vuurwerk en bedreigde hen met stokken. Op de weg waren kraaienpoten gestrooid, zodat de agenten hun banden lek zouden rijden.

De Mobiele Eenheid moest eraan te pas komen om de relschoppers te verdrijven. Later bleek een flink aantal Feyenoord-hooligans betrokken. Voor het geweld werden meerdere mensen veroordeeld, zowel uit het dorp zelf als van buitenaf.

"Ik heb alle betrokkenen voor de komende jaarwisseling een gebiedsverbod opgelegd", vertelt burgemeester Erik van Heijningen. Ook hier is de politie langs gegaan voor een persoonlijk, waarschuwend gesprek. "Ik heb goede hoop dat ze er nu wel een leuk feestje van maken", aldus de burgemeester.

Brieven

In andere dorpen in de Hoeksche Waard, zoals Nieuw-Beijerland, heeft de gemeente na eerdere incidenten ook maatregelen getroffen. Tientallen mensen hebben een brief gekregen met de oproep het gezellig te houden tijdens de jaarwisseling en niet met vuurwerk te gooien. Ouders wordt gevraagd hun kinderen in de gaten te houden.

Ook andere gemeenten hebben zulke brieven gestuurd. Zoals Culemborg, waar de ME afgelopen jaarwisseling ingreep toen de brandweer werd bekogeld met zwaar vuurwerk. Ruim dertig jongeren die verantwoordelijk worden gehouden voor vuurwerkoverlast zijn door de gemeente gewaarschuwd dat ze zich moeten gedragen.

Cameratoezicht

In veel gemeenten is in de aanloop naar de jaarwisseling extra toezicht op straat. Boa's handhaven op het vroegtijdig afsteken van vuurwerk, jongerenwerkers leggen contact met jeugdgroepen om overlast zoveel mogelijk te voorkomen.

Op meerdere plekken zijn extra camera's geplaatst. In Ede bijvoorbeeld is er sinds half december cameratoezicht in de wijk Veldhuizen, waar het in het verleden meermalen onrustig is geweest. Ook buurtvaders houden hier een oogje in het zeil.

In Staphorst en Rouveen fietsen net als vorig jaar 'stewards' rond tijdens de jaarwisseling. Ook zij gaan in gesprek met jongeren om overlast te voorkomen.

Lappendeken

Er zijn ook gemeenten die oorlogsvluchtelingen uitleg geven over de Nederlandse vuurwerktraditie. Zo heeft Den Haag een video online gezet waarin aan Oekraïners wordt uitgelegd hoe het er in Nederland tijdens de jaarwisseling aan toe gaat.

Zestien gemeenten staan het afsteken van vuurwerk niet meer toe. Andere gemeenten hebben vuurwerkvrije zones, bijvoorbeeld rond verpleeghuizen. Hoewel er in de landelijke politiek weinig animo voor is, blijft de politie hopen op een algeheel vuurwerkverbod in Nederland.

"Het is goed dat gemeenten iets doen om de situatie beheersbaar te houden, maar het leidt ook tot een lappendeken aan plekken waar iets wel of niet mag", zegt Peije de Meij van de politie. "Dat is voor de burger tamelijk onoverzichtelijk en voor de politie moeilijk te handhaven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl