Primoz Roglic: “Ook als ik de Vuelta had gewonnen, was ik vertrokken bij Jumbo-Visma”
foto: Cor Vos
donderdag 28 december 2023 om 15:34

Primoz Roglic: “Ook als ik de Vuelta had gewonnen, was ik vertrokken bij Jumbo-Visma”

Primoz Roglic is vanaf 1 januari officieel geen renner meer van Jumbo-Visma. Dat hij de Nederlandse ploeg zou verruilen voor BORA-hansgrohe, heeft niets te maken met de veelbewogen slotweek van de Vuelta a España. Dat zegt de Sloveen in een interview met het Algemeen Dagblad.

Roglic ging als kopman naar de Vuelta a España, maar eindigde uiteindelijk als derde, achter Sepp Kuss en Jonas Vingegaard. De ploeg trok de laatste dagen de kaart van de Amerikaanse rodetruidrager. Voor Roglic voelde het ‘oncomfortabel’ om niet tot het laatste moment te strijden voor de eindzege. “Want het is mijn verantwoordelijkheid om wedstrijden te winnen”, legt hij uit. “Aan de andere kant ging het niet alleen om mij, maar ook om het team. En niemand die het meer verdient dan Sepp.”

“Een paar jaar eerder heb ik Jonas en Sepp alles geleerd, keken ze nog naar me op en nu waren ze de nummers 1 en 2 voor mij. Wij schreven geschiedenis en ik was daar een onderdeel van. Maar ook als ik de Vuelta had gewonnen, was ik vertrokken. Ik heb nu eenmaal ergens anders grotere mogelijkheden om te bereiken waar ik nog voor vecht”, aldus de 34-jarige renner, die nog één groot doel heeft: winst in de Tour de France. “Maar als het moment niet meer komt, dan heb ik geen spijt.”

“Het kwam tot een punt dat ik wel weg moest”
De keuze om Jumbo-Visma te verlaten voor BORA-hansgrohe was geen moeilijke voor Roglic, vertelt hij. “Eerder een natuurlijke. Ik heb met Jumbo het maximale bereikt wat kon. Het kwam tot het punt dat ik wel weg moest. Het doet niets af aan hoe blij ik was op het podium in Madrid. Hopelijk sta ik op toekomstige foto’s nog blijer en in een andere trui.”

RIDE Magazine
21 Reacties
Sorteer op:
28 december 2023 16:19
Mijn favoriete wielrenner. Absolute winnaar met een kop van beton. Daarnaast heeft hij met zijn sympathieke en meer relaxte houding het afgelopen jaar nog eens extra punten gescoord.
Pogi en Jonas zijn intrinsiek beter maar Primoz heeft de gunfactor voor mij.
28 december 2023 15:59
Natuurlijk vertrok hij niet als gevolg van de Vuelta. Primoz is een alpha, die zag dat zijn plek boven op de berg werd ingenomen door Jonas. Dan rest voor de man met zijn klasse en ambitie maar 1 manier om alsnog de Tour te winnen, namelijk een overgang. Wens hem heel veel succes daar, deze man heeft een immense impact gehad op de ploeg, het land Slovenië en het wielrennen in zijn geheel de afgelopen jaren. De erelijst zegt veel maar het terugkomen na teleurstellingen nog meer.
28 december 2023 16:48
Prachtige topsporter! Ik hoop op een mooi gevecht in de tour tussen de verschillende matadoren en dat de beste dan maar moge winnen. Ik zou het Roglic wel gunnen.
28 december 2023 17:00
Er is niets beter dan favorieten voor een wedstrijd in verschillende ploegen te zien rijden.
28 december 2023 16:15
Ik ga hem missen. Hij heeft de ploeg op de kaart gezet.
Hopelijk komt hij nog eens terug en dan waarschijnlijk in een andere rol
28 december 2023 17:19
Primoz,
Hoewel je geen deel meer uitmaakt van de Yellow B’s, blijf ik nog steeds enorm fan van je.
Waar eerst een glansrijke carrière als schansspringer in het verschiet lag, heb jij het wielrennen in Slovenië behoorlijk op de kaart gezet, maar ook ‘s Neerlands beste wielerploeg.
Een carrière waar je naast een imposante erelijst ook met enkele flinke downs hebt moeten afrekenen, die waarschijnlijk nog imposanter was geweest.
Ik hoop dat er binnen afzienbare tijd een biografie in de schappen ligt, want jij bent een voorbeeld voor elk willekeurige sporter ter wereld.
Succes bij Bora!
28 december 2023 18:04
Ik sluit me graag aan bij bovenstaande hulde aan Primoz, maar ik blijf mij afvragen of de move naar Bora hem meer of juist minder kans geeft om de Tour te winnen. Het gevoel zegt dat ie heeeel iets minder is dan Jonas en Pogi, hoewel we het echte duel tussen die drie al in geen jaren meer hebben gezien. Maar juist door het ploegenspel met Jonas te spelen zou hij zijn kansen vergroten volgens mij. Nu moet hij opboksen tegen de twee beste renners én de twee beste ploegen. Maar we gaan het zien. Voor ons als toeschouwers is dit natuurlijk helemaal geweldig.
28 december 2023 15:42
Al bekend, hij wil absoluut de Tour winnen en Vingegaard is nu eenmaal de beste in een grote ronde. Voor de neutrale kijken top.
28 december 2023 16:33
hele mooie duiding van een ongelooflijk goede renner. Qua karakter en mogelijkheden, wat een kunstenaar.
28 december 2023 18:39
Ik ben er niet zo zeker van of dit wel klopt. Het is natuurlijk geen toeval dat Primož Roglič op de tweede rustdag in de Vuelta zijn management opdracht heeft gegeven om met andere ploegen te gaan babbelen.
28 december 2023 19:44
Jullie schatten Roglic allemaal te hoog in. Was de mindere van Evenepoel in diens eerste rondes, en Vingegaard en Pogacar zijn gewoon beter als ronderenner.
    28 december 2023 19:55
    Roglic is een koning en Evenepoel mag zijn veters nog niet strikken.
    28 december 2023 20:13
    "Was de mindere van Evenepoel in diens eerste rondes, en Vingegaard en Pogacar zijn gewoon beter als ronderenner."

    Dat eerste gedeelte is aantoonbaar onjuist, drie grote rondes tegen elkaar gereden en Primoz deed het 2x beter dan Remco. Daarnaast bleek hij in de directe confrontatie in Catalonië dit jaar ook beter. Ergo de betere ronderenner dit jaar was Roglic.

    Vingegaard en Pogacar zijn beter als ronderenner is een juist statement gebaseerd op de laatste 2/3 seizoenen maar hiermee zeg je ook dat Evenepoel een mindere ronderenner is dan die 2, ook al durf je dat niet uit te spreken.

    En tenslotte, voor iemand die altijd klaagt dat anderen Remco altijd in de discussie betrekken waar dit volgens jou ongepast is, komt het raar over om out of the blue n.a.v. dit artikel jouw favoriet er tussen te fietsen.
    28 december 2023 20:16
    @Ernst je hoeft maar één superdag te hebben of je tegenstander één mindere!
    28 december 2023 20:28
    Ik moest wel hard lachen toen ik dit las. Roglic heeft 1x verloren van Evenepoel. Toen had Evenepoel een prima voorbereiding en kwam Roglic met een blessure binnen. Echter na herstel kwam Roglic al steeds dichterbij en moest Evenepoel hem alweer laten gaan op een gegeven moment. Tot roglic uitviel. VErder heeft Roglic Evenepoel overal verslagen. Ja hij heeft een beter team. (Zo hebben ze ook Pogacar gesloopt vorig jaar) Echter verloor Pogacar toen 3 minuten ofzo. Evenepoel verloor meteen 27 min was het? Roglic doet mss 'net' onder voor de grote 2. Echter heeft Evenepoel nog echt niet aangetoond in de buurt te komen van deze 3. Jouw feiten kloppen dus niet.
    29 december 2023 01:40
    Evenepoel komt niet eens in de buurt van Roglic wat grote rondes betreft, hij staat wat mij betreft qua ronde werk ook nog onder Thomas en misschien wel gelijk met A. Yates en Kuss
29 december 2023 13:46
Het kwam tot een punt dat hij wel weg moest ondanks een lopend contract. Ik ken renners die daar zwaarder op werden afgerekend.
28 december 2023 16:19
Die had natuurlijk al besloten om te vertrekken na zijn non-selectie voor de tour.
Aanvullende zaken als de giro kunnen winnen en weggeserveerd worden in de vuelta hebben deze keuze extra verstevigd.
    28 december 2023 17:37
    Was z'n eigen keuze uiteraard. Wou een volledige ploeg in dienst voor hem en dat kan niet bij JV waar ze Vingegaard hebben. Logische keuze om naar een andere ploeg te gaan. Hopelijk lukt het hem om in de komende 2 jaar bij Bora de Tour te winnen en dan hopelijk nog 1 a 2 jaar uitrollen bij Visma/LAB.
28 december 2023 18:33
Roglic heeft vaak pech gehad. Want tot 3 jaar geleden was hij de beste allround ronde renner die er was. Alleen team jumbo was in mijn ogen niet sterk genoeg in de breedte om roglic de tour overwinning te schenken. Nu is hij door pogi en vingegaard ingehaald en ik hoop voor hem dat een kamna en vlasov dat die voor hem willen rijden.
    28 december 2023 18:49
    Denk niet dat hij met een betere ploeg plots wel was recht gebleven in 2021 en 2022 of dat hij dan een snellere tijdrit had gereden in 2020.

Reacties zijn gesloten.