© Unsplash

Geen spoedeisende hulp sinds kerst: drie ziekenhuizen plat na ransomware

Geen spoedeisende hulp sinds kerst: drie ziekenhuizen plat na ransomware

28-12-2023 11:28

Drie Duitse ziekenhuizen zeggen geen spoedeisende hulp meer te kunnen bieden na een ransomware-aanval de dag voor kerst. De benodigde systemen zitten sindsdien op slot.

"In de vroege ochtenduren van 24 december 2023 faalde het gehele IT-systeem van de ziekenhuizen", schrijft de koepelorganisatie op zijn website. "Anonieme personen kregen toegang tot onze IT-infrastructuur en hebben gegevens versleuteld."

Door de aanval zijn het Franziskus Hospital in Bielefeld, het Fankt Vinzenz Hospital in Rheda-Wiedenbrück en het Mathilden Hospital in Herford getroffen. Alle drie bevinden zich in de deelstaat Noordrijn-Westfalen in het oosten van het land.

Vermoedelijk is bij de aanval de ransomware Lockbit 3.0 gebruikt. De ziekenhuizen hebben na detectie meteen alle systemen uitgeschakeld om verdere verspreiding te voorkomen. Er wordt niet gezegd hoe groot de schade precies is, maar spoedeisende hulp zou in de huidige situatie onmogelijk zijn. Patiëntdata is nog wel toegankelijk.

Ziekenhuizen afpersen

Bij een ransomware-aanval worden bedrijven doorgaans afgeperst. Cybercriminelen beloven de computersystemen weer toegankelijk te maken als ze een bepaald bedrag betalen, vaak in bitcoin.

Ziekenhuizen zijn bij zulke aanvallen vaker doelwit. De harde realiteit is namelijk dat zij in theorie sneller betalen: toegang tot hun systemen kan letterlijk van levensbelang zijn, bijvoorbeeld tijdens operaties of behandeling van ernstige ziektes.