Bij deze Groningse tankstations was je in 2023 het goedkoopst uit

Iemand tankt bij een tankstation
Iemand tankt bij een tankstation © ANP
In Uithuizen kon je afgelopen jaar het voordeligst tanken, blijkt uit cijfers van mobiliteitspasaanbieder MultiTankcard. In onze provincie moest je voor zowel E10-benzine als diesel in Uithuizen zijn om het goedkoopst uit te zijn. Opvallend is wel dat het om twee verschillende tankstations in het dorp gaat.
Bij Fieten Olie in Uithuizen betaalde je afgelopen jaar gemiddeld 1,7521 euro voor een liter E10-benzine, terwijl je nog geen honderd meter verderop bij tankstation Sakko het goedkoopst uit was als je in 2023 je tank volgooide met diesel (1,5971 euro per liter).
Ongeveer vierduizend Nederlandse tankstations die bij het MultiTankcard-betalingsplatform aangesloten zijn, werden meegenomen in het overzicht.
Lees verder onder de foto
Het onbemande tankstation van Fieten Olie in Uithuizen
Het onbemande tankstation van Fieten Olie in Uithuizen © Google Street View

Op-één-na goedkoopste in het land

Fieten Olie in Uithuizen was met z'n benzineprijzen het op-één-na goedkoopste pompstation in ons land. Alleen bij tankstation Kuster Olie Borculo in het Overijsselse Geesteren was een liter E10-benzine afgelopen jaar goedkoper: 1,7510 euro. Op de lijst met goedkoopste diesel-tankstations is geen top-10 notering weggelegd voor Sakko in Uithuizen. Tamoil in Sluis (Zeeland) voert dat overzicht aan een gemiddelde literprijs van 1,5461 euro.
De brandstofprijzen bij beide Uithuizer tankstations zorgden er ook voor dat Het Hogeland hoog op de lijst staat als het gaat om de gemeente waar je afgelopen jaar het minst in de buidel hoefde te tasten voor een liter brandstof. Het Hogeland moet alleen Wormerland (Noord-Holland) voor laten gaan. Wie wil tanken op de Wadden, is overigens een stuk duurder uit. De duurste gemeentes om E10-benzine te tanken zijn Ameland en Terschelling.
Lees verder onder de foto
Het onbemande tankstation van Sakko in Uithuizen
Het onbemande tankstation van Sakko in Uithuizen © Google Street View
Goedkoopste Groningse tankstations in 2023

E10-benzinepompen:

1. Fieten Olie in Uithuizen (€ 1,7521 per liter)
2. Tamoil Winschoten Papierbaan in Winschoten (€ 1,7725 per liter)
3. Tango in Winschoten (€ 1,7753 per liter)

Dieselpompen:

1. Sietsema-Sakko Tankstation in Uithuizen (€ 1,5971 per liter)
2. Fieten Olie in Ter Apel (€ 1,6048 per liter)
3. Halma Blijham in Blijham (€ 1,6145 per liter)

Proberen onder de ander te zitten

Dat Fieten Olie in Uithuizen de scherpste benzineprijzen heeft, is volgens Henk Strijker van de brandstofleverancier een bewuste keuze. 'In en rondom Uithuizen zijn er meerdere pompstationhouders en qua prijs probeer je altijd net een beetje onder de ander te zitten', zegt hij.
Dat gebeurt volgens hem niet alleen in Uithuizen, maar ook in de stad Groningen. 'Daar zit een van onze tankstations met nog drie andere aanbieders binnen een straal van tweehonderd meter, dus dan probeer je op te vallen. Niet alleen met brandstofprijzen, maar soms ook met bijzondere acties. We houden de concurrentie scherp in de gaten.'

Nog niet meteen 21 cent duurder

Hoe de prijzen aan de pomp zich in 2024 zullen ontwikkelen, is nog onzeker. 'Zeker nu er een nieuw kabinet wordt gevormd, blijft het nog spannend wat er gaat gebeuren', zegt Patrick Roozeman, directeur van MultiTankcard. 'Het vorige kabinet heeft wel al besloten de accijnsverhoging van 1 januari 2024 door te schuiven naar 2025. Dat is mooi, want hiermee zou een liter benzine 21 cent duurder worden.'