Robert Gesink rijdt in 2024 twee grote rondes, sluit carrière af in de laatste
foto: Cor Vos
Youri IJnsen
donderdag 28 december 2023 om 07:15

Robert Gesink rijdt in 2024 twee grote rondes, sluit carrière af in de laatste

Robert Gesink begint in januari aan zijn achttiende seizoen als wielerprof. Eind 2024 zwaait de intussen 37-jarige klimmer af. De Condor van Varsseveld – die tijdens zijn carrière uitgroeide van toptalent tot kopman binnen Visma | Lease a Bike en de laatste jaren cultuurdrager is binnen dezelfde ploeg – rijdt dit jaar de Giro d’Italia en sluit zijn loopbaan af in de Vuelta a España.

De renner van Visma | Lease a Bike is inmiddels vertrokken naar Australië, waar hij komende maand de Tour Down Under afwerkt. Daarna rijdt hij voornamelijk een WorldTour-programma. “Daarin ga ik normaal twee grote rondes rijden”, vertelt Gesink aan WielerFlits. “Na Australië rijd ik een blok met de Vuelta a Murcia, de gravelkoers in Jaén, Tirreno-Adriatico en de Ronde van Catalonië.”

Vervolgens staat er een hoogtestage op de Teide gepland in functie van de Giro. “Vanaf Tenerife doe ik nog de Ronde van Romandië voordat ik naar Italië trek. Daarna staat er een lang tussenstuk op de planning, waarin ik in mijn laatste jaar misschien nog het NK doe (dat plaatsvindt in zijn eigen provincie Gelderland, red.). Daarna ga ik opnieuw op hoogte, om via de Vuelta a Burgos naar de Ronde van Spanje te gaan.”

De Vuelta is ook de laatste koers voor de in Andorra woonachtige Gesink. Aan die koers bewaart hij warme herinneringen. Hij won in 2016 de koninginnenrit met aankomst op de Aubisque en in 2022 droeg hij even de rode leiderstrui. De laatste jaren maakte hij ook steeds deel uit van de winnende Vuelta-selecties van Jumbo-Visma. Het is de bedoeling dat hij in 2024 met goede vriend Sepp Kuss opnieuw een gooi doet naar de eindzege. In de Giro gaat Visma | Lease a Bike met een jonge ploeg van start, die veel van Gesinks ervaring kan opsteken.

foto: Bram Berkien/Visma | Lease a Bike


Wedstrijdprogramma
De winter-editie 2023 van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar. Daarin staat ook Robert Gesink. In ons magazine lees je al sinds 2021 de vaste column van de cultuurdrager van Visma | Lease a Bike. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts €9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!
RIDE Magazine
31 Reacties
Sorteer op:
28 december 2023 11:16
Gesink is best een aardige vent en een schoolvoorbeeld van toewijding, zowel fysiek als mentaal. Ook qua teleurstellingen overwinnen en terugkeren na crashes kan hij een dagvullende workshop over geven. Het zou me bijzonder verbazen mocht hij niet ergens in de staf opgenomen worden vanaf 2025, misschien heb ik die bevestiging al gemist.

Ook weinig dagen dat ik harder baalde toen Gesink zijn ketting eraf knalde in de giro: hij had Inxausti, Niemiec en Tangert levend opgevreten aan de finish.
28 december 2023 11:18
Vanuit Tenerife de Ronde van Romandië rijden? Ongekend - de ambitie is er in ieder geval nog.

Hoop dat ie heel blijft en een mooi en volwaardig laatste seizoen mag rijden - met dit programma toont de ploeg veel waardering. Ritje proberen te pakken in de Giro of Vuelta zou top zijn.
    28 december 2023 20:16
    Quote:
    Vanuit Tenerife de Ronde van Romandië rijden? Ongekend - de ambitie is er in ieder geval nog.


    Duid wat ik over het hoofd zie, wil je? Hoezo is dit ongekend?
28 december 2023 07:26
Wat zal ik hem gaan missen. Voor mij de mooiste renner aller tijden, omdat zijn opkomst gelijktijdig was aan mijn liefhebberij voor wielrennen en ik zoveel bewondering heb voor hoe hij zich terugvocht na alle tegenslag.

De Giro dell'Emilia uit 2010 is één van de mooiste koersen in mijn herinnering.
    28 december 2023 17:20
    Willem, helaas was zijn opkomst ook in het toptijdperk van Rabo.
    En daar moet ik vaak aan denken als ik hem zie rijden
    28 december 2023 20:11
    Des te knapper dat hij wist te ontbolsteren in een tijd waarin om hem heen naar de spuit gegrepen werd. Iets wat never nooit aan Gesink bleef kleven. Of suggereer je iets anders?
    28 december 2023 22:44
    Dat het heel knap was om juist in die periode door te breken
    En voor mij toch niet het verwachte vervolg aan kunnen geven.
    Maar zeker het feit dat hij “ van niets wist” vond ik bijzonder
    Zelfs de buschauffeur wist ervan
28 december 2023 10:20
Zo jong wordt de Giro ploeg ook weer niet hè, voorlopig twee jonge kopmannen en verder brokken ervaring
    28 december 2023 12:01
    Volgens Yeez is Staune-Mittet bevestigd door RCS.
28 december 2023 08:59
Mooi programma voor Gesink. Mooi dat JV in het weekend van 11 feb al 2 wedstrijden rijdt. Wel benieuwd wie nog meer de ronde van Italië rijden. Ik verwacht Valter en Mick/Tim van Dijke. Affini is voor mij een zekerheid in de ronde van Italië.
    28 december 2023 09:05
    Ik gokndat cian uijtenbroeks de giro gaat rijden als kopman.
    28 december 2023 09:22
    @Rudolph Rooks De volgende renners van JV staan nu al zeker op de planning voor de Giro: Uijtebroeks, Van Aert, Gesink, Kooij en Kelderman. Alleen Uijtebroeks gaat voor het klassement. Affini rijdt altijd de Giro. Nog een klimmer en sprintaantrekker is het meest logisch, maar 2 knechten voor een Kooij/Van Aert zou mij ook niet verbazen
    28 december 2023 09:33
    Bouwman mag ik hopen. Anders zien we hem na volgend seizoen bij een andere ploeg rijden.
    28 december 2023 11:27
    Affini, Bouwman lijken mij ook soort zekerheidjes, maar je weet t nooit zeker natuurlijk.
    Dan voor de laatste plek denk ik Valter, Staune mittet of een van Dijke
    28 december 2023 11:55
    Aangezien Bouwman een aflopend contract heeft verwacht ik dat hij geen grote ronde meer gaat rijden dit jaar. Ik verwacht dat hij niet alleen knecht wil zijn en dat TVL geen plek voor hem ziet als renner die voor eigen kans kan gaan. Hij zal vast op de reservelijst staan, dus misschien dat hij toch kan gaan als er blessures of zieken zijn.

    Met de komst van Uijtdebroeks, Tulett en Jorgenson zijn de plekjes in grote rondes duur. Daarnaast rijdt Kooij dit jaar een grote ronde en heeft hij ook renners ter ondersteuning nodig. En Kuss, Vingegaard en Van Aert rijden er twee en nu Gesink ook al. Mogelijk rijden Kelderman en/of Van Baarle er ook twee. Van Kruijswijk verwacht ik niet dat hij nog de Vuelta gaat rijden.

    Persoonlijk vind ik het een bijzondere keuze om Gesink twee grote rondes te laten rijden, maar hij zal waarschijnlijk ook in zijn laatste jaar een dosis pech hebben waardoor een van de twee weg zal vallen.
    28 december 2023 12:39
    @cycling: wat is je bron dat alleen Ui voor AK gaat? Kel zal misschien ook wel toch? Misschien wishful thinking van mijn kant.
    28 december 2023 12:49
    Wilco gaf zelf aan bij de jongens van de Rode Lantaarn podcast voor een ritzege te gaan. Snap ik ook, al die knappe Top 5 of Top 10 noteringen in het AK of etappes maken niet meer het verschil. Een overwinning is iets tastbaars maar om die te behalen moet je duidelijk maken dat je niet zoals een Martin eigenlijk voor die Top 10 gaat. Dus verwacht ik geen aanklampen maar een laten lopen in een etappe om daarna vrijgeleide te krijgen.
    28 december 2023 14:22
    Ik hoop ook Bouwman in de Giro (goede renner om voor etappes te gaan), maar zie het somber in. Uijtdebroeks, Kelderman, Gesink, Van Aert, Kooij zijn bevestigd. Las eerder ergens dat Staune Mittet ook bevestigd was en Zeeman zei ook dat ze met jonge renners naar de Giro gaan. Van Aert/Kooij zullen minstens 1 maar waarschijnlijk 2 renners ter ondersteuning hebben, dus verwacht eerder Affini + Van Dijke.

    In de Vuelta zijn dus al Kuss, Vingegaard, Van Aert, Gesink, Tulett bevestigd. Ben benieuwd of Valter nog een grote ronde rijdt in 2024.
28 december 2023 09:04
Hij heeft al de nodige valpartijen en de daarbij behorende breuken gehad. Hopelijk gaat hij een mooi en blessure vrij laatste jaar tegemoed. Hoe hij afgelopen vuelta aan de kop heeft lopen sleuren, merk je toch dat hij het nog inzich heeft.
28 december 2023 09:06
De condor is bijna uitgevlogen..
    28 december 2023 11:49
    Helaas Frans, Helaas is de condor toe aan z'n laatste vlucht.

    Ik vond hem niet bepaald sympathiek overkomen (zeker niet toen hij nog kopman was zie o.a. de docu van Bau en Lau waar hij zich redelijk diva opstelt richting de ploeg en de pers)

    in de 2e fase van z'n carriere is the Gizza echt de man die ik graag op kop van het peloton zie rammen.

    JV geeft hem ook het programma dat hij verdient gezien z'n staat van dienst
28 december 2023 08:21
Prachtkerel! Hoe ga je om met tegenslag, hoe ben je een gentleman op de fiets, en daarbuiten. Wat gaan we hem missen. Misschien nog één keer los in de Vuelta, als AK al binnen is, of ver weg?
    28 december 2023 09:41
    Een gentleman die Campenaerts publiekelijk belachelijk maakte. Ja, toen hij nog hoog van de toren kon blazen en de grote Gesink was. Sindsdien is het alleen maar minder en minder geworden. Karma is a b*tch.
    28 december 2023 09:43
    @Silent Hill wanneer heeft Gesink Campenaerts publiekelijk belachelijk gemaakt?
    28 december 2023 10:26
    Silent Hill zit in het Sooike kamp LOL
    Niks aan Gesink deugt, zal in werkelijkheid wat meevallen denk ik. Hele goede renner voor de ploeg gebleken, in zijn begintijd als de hoge boom die de vele wind opving en daarna als knecht een uitstekende rol zoals bv afgelopen Vuelta.

    En hij is een zo verschrikkelijk mens dat hij zelfs het salaris van een ploeggenoot een jaar betaalde, dat zegt genoeg over de man.
    28 december 2023 11:49
    @Thurau, voor welke renner betaalde hij dit?
    28 december 2023 11:53
    @Adrianus en Patrick
    Van Winden was dat, Gesink leverde een deel van zijn salaris in zodat Dennis bij de ploeg kon blijven.
    28 december 2023 12:37
    Een artikel waarvan je echt niet zou denken dat er gaat worden getrolled, en wat gebeurt er? Ja hoor, silent hill gaat lopen trollen. Man man man.
    28 december 2023 12:53
    @Thurau, thanx z'n toenmalige trainingmakker uit Girona,

    @Kraam, dit is toch geen trollen? het vocsnor stukje klopt gewoon het overige is kolder. maar geen trollen
28 december 2023 13:06
Zonder Gesink had de Jumbo-Visma ploeg niet meer bestaan. Hij was op dat moment de enige bewezen topper die de ploeg overhield.
    28 december 2023 13:47
    De Mol scoorde in 2013 en 2014 de meeste punten voor Blanco / Belkin
    Gevolgd door Gesink in 2013 en Kelderman in 2014.

    Dat waren echt de magere jaren zeg..

    Moreno Hofland,
    Jonathan Hivert
    Barry Markus
    Tusveld (die overigens nog steeds prof is)

    Kom daar nog maar eens om

Reacties zijn gesloten.