Politiek Buitenland

Erdogan vergelijkt Netanyahu met Hitler: ‘Hoe ben jij anders dan Hitler?’

27-12-2023 21:24

Erdogan
Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Presidential Press Service via AP.

(Turkije, AP, 27 december 2023) – De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft woensdag zijn kritiek op Israël verscherpt door de Israëlische premier Benjamin Netanyahu te vergelijken met Adolf Hitler. Netanyahu reageerde dat Erdogan “de laatste persoon is die ons moraliteit kan prediken”.

In een toespraak tijdens een prijsuitreiking suggereerde Erdogan ook dat de Verenigde Staten medeplichtig waren aan de dood van 20.000 mensen in Gaza, omdat ze Israël “steunden”.

“We keken naar Israëls nazikampen in de stadions, toch?” zei Erdogan in verwijzing naar een video die op Turkse televisies werd uitgezonden en die leek te tonen hoe Israëlische soldaten halfnaakte mannen oppakten in een stadion in Gaza.

“Wat is dit? Weet je nog dat ze vroeger op een rare manier over Hitler spraken? Hoe ben jij anders dan Hitler? Ze zullen ons laten verlangen naar Hitler. Is er iets anders in Netanyahu’s acties vergeleken met die van Hitler?”

‘Steun van Verenigde Staten’

De Turkse leider zei verder dat Netanyahu “allerlei soorten steun” kreeg van de Verenigde Staten.

“En met al deze steun, wat hebben ze gedaan met meer dan 20.000 Gazanen? Ze hebben hen gedood,” zei hij.

Erdogan, een van de meest uitgesproken critici van Israël, heeft Netanyahu eerder “de slachter van Gaza” genoemd, hem beschuldigd van acties die neerkomen op “genocide” en opgeroepen om hem te vervolgen door een internationaal tribunaal voor oorlogsmisdaden.

“Erdogan, die genocide pleegt tegen de Koerden en het wereldrecord in handen heeft voor het opsluiten van journalisten die zich tegen zijn regime verzetten, is de laatste persoon die ons moraliteit kan prediken,” zei Netanyahu in zijn reactie.