Beschadigde woningen in Stalybridge, ten oosten van Manchester
NOS NieuwsAangepast

Storm Gerrit beschadigt honderd huizen in omgeving Manchester

Rond de Engelse stad Manchester heeft storm Gerrit zo'n honderd huizen beschadigd. In de regio ten oosten van de stad zijn door een lokale tornado daken afgerukt, bomen omgewaaid en muurtjes ingestort, meldt de BBC.

Mensen moesten hun woning uit, maar er zijn geen gewonden. In de plaats Stalybridge zijn woningen zodanig beschadigd dat er eerst bouwkundig onderzoek moet plaatsvinden voordat de bewoners weer naar huis kunnen.

"Ik was bang om naar buiten te gaan", zegt een inwoner van de plaats Carrbrook over storm Gerrit tegen de BBC. "Hij brak mijn vlaggenmast als een takje en trok een boom om in mijn achtertuin, die op de serre viel."

Schotland zwaarst getroffen

Schotland is het zwaarst getroffen door de storm. De langste snelweg van Schotland, de A9, was urenlang afgesloten vanwege hevige sneeuwval. Auto's stonden kilometerslang muurvast in een dik pak sneeuw.

Op het spoor van Dundee naar Glasgow werd een rijdende trein geraakt door een boom, niemand raakte gewond. Volgens de Schotse krant The Herald kwamen tienduizenden huishoudens in het noorden van het land zonder stroom te zitten. Ook schrijft de krant dat het weer extremer was dan verwacht. De windstoten van storm Gerrit bereikten snelheden van bijna 130 kilometer per uur.

We vroegen Gerrit Hiemstra wat hij ervan vindt dat er een storm naar hem vernoemd is:

Gerrit Hiemstra over 'zijn' storm Gerrit

Niet alleen in Schotland liet Gerrit zich zien. Op luchthaven Heathrow in Londen hadden piloten door de zware windstoten de grootste moeite om het vliegtuig veilig aan de grond te zetten.

In Nederland heeft Gerrit geen grote gevolgen. Op de Waddeneilanden kan het wat onstuimig worden met windstoten van ongeveer 100 kilometer per uur tot vrijdagavond, maar van een echte storm is geen sprake.

Gerrit Hiemstra

Storm Gerrit dankt zijn naam aan voormalig NOS-weerman Gerrit Hiemstra. Bij het vertrek van Hiemstra bij de NOS, eind augustus, werd bekend dat er een storm naar hem zou worden vernoemd. De NOS had hem voorgedragen, als eerbetoon aan het ruim 24-jarige dienstverband bij de omroep.

"Dus als Gerrit nog iets van zichzelf wil meemaken, moet hij donderdag of vrijdag even met de boot naar Texel heen en weer om uit te waaien op het strand", tipte zijn oud-collega Peter Kuipers Munneke gisteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl