Van Praag wil geen koppen zien rollen bij Ajax: 'Onder Overmars faalde 50 procent'

Van Praag wil geen koppen zien rollen bij Ajax: 'Onder Overmars faalde 50 procent'

27-12-2023 17:45 Laatste update: 17:56
161

Michael van Praag is niet van plan om spoedig meerdere beleidsbepalers bij Ajax de laan uit te sturen. Onder meer Chief Sports Officer Maurits Hendriks ligt onder vuur, maar de voorzitter van de raad van commissarissen lijkt ook hem de hand nog boven het hoofd te houden.

Van Praag krijgt vanuit de aandeelhouders de vraag welke mensen mogelijk moeten sneuvelen door het gevoerde beleid. "Wij denken nog steeds niet in die richting", reageert de voorzitter, geciteerd door Ajax Showtime. "Het is heel makkelijk om te zeggen: er wordt niet goed gevoetbald, de verkeerde spelers zijn aangesteld en die en die zijn verantwoordelijk. Maar het is nog maar de vraag in hoeverre dat zo is. Je kunt je afvragen - als je een gebrekkige technische kennis om je heen hebt - hoe verantwoordelijk je bent voor het aantrekken van een bepaalde voetballer", stelt hij.

Ajax wil eerst het KPMG-onderzoek naar de gang van zaken afwachten. "Ik heb mij laten uitleggen dat bij Overmars vijftig procent van de aankopen niet is geslaagd. Moeten de mensen die daarvoor verantwoordelijk waren dan ook allemaal weg? Dat is niet in het belang van de duurzaamheid en continuïteit van het bedrijf", vervolgt van Praag zijn relaas. "Ik vind het te kort door de bocht om een heel ritsje mensen - want daar heeft men het in de media over - verantwoordelijk te stellen voor het feit dat we vijfde staan."

Van Praag trekt sowieso de stelling in twijfel dat de helft van het transferbedrag dat betaald is voor de zomeraankopen 'al verbrand is'. "Er is een Joods gezegde: je moet nooit een voorschot nemen op je sores. Daarmee bedoel ik dat we eerst maar eens moeten afwachten wat de schade is. Een deel van het geld zal verbrand zijn, maar we weten niet hoeveel. We weten helemaal nog niet wat de individuele opbrengsten zullen zijn van spelers. We weten ook helemaal niet hoe we dit jaar gaan eindigen. We moeten even afwachten hoe dit seizoen gaat aflopen."

Hendriks had naar verluidt een grote stem in de komst van Sven Mislintat. Dat wordt hem nu nagedragen. Hij blijft voorlopig dus echter buiten schot. Dat geldt ook voor commissarissen Annette Mosman, Georgette Schlick en Cees van Oevelen, die wordt verweten dat ze de voorbije twee transferzomers onvoldoende toezicht hielden op de dagelijkse gang van zaken.