Natte kelders en kruipruimtes: 'Schimmel kan in het huis trekken'

Natte kruipruimte
Henriette hangt met haar zwembadpomp boven de te natte kruipruimte © RTV Drenthe/Stijn Steenhuis
Ondergelopen kruipruimtes en natte kelders in Drenthe door de regen en de stijgende grondwaterstand. Ericaan Henriette Pruim en Bert Barelds uit Valthermond waren tijdens de kerstdagen drukker met regenwater uit het huis pompen dan dineren.
Toen Henriette boodschappen voor het kerstmaal uit haar kelder wilde halen, ontdekte ze dat de ruimte veel te vochtig was. "Een keukenrol was helemaal volgezogen", vertelt de inwoner van Erica. "Toen zijn we eens in onze kruipruimte gaan kijken en daar troffen we veel water aan."
In Valthermond staat de kelder van Bert langer dan een week blank: "Gisteren heb ik 220 liter water uit de kelder gezogen. Het komt door de kieren van de kelder heen. Het is ons eigen probleem en onze eigen schuld, maar niemand vraagt om zoveel water. Ik laat de waterstofzuiger dagelijks wel twaalf keer vollopen."
Veel natte kelders en kruipruimtes: 'Schimmel kan in het huis trekken'
Bert komt met goed materiaal uit zijn schuur een heel eind. Met gasten aan tafel moest Henriette improviseren. "We hebben de zwembadpomp gebruikt. Een slang eraan vast en die naar de weg laten lopen. Het bleef maar stromen. Nat, nat, nat."
Henriette besluit: "Als het in huis trekt, kun je schimmel krijgen. Dat is geen goed teken. Ik weet dat dit met al die regen een uitzonderlijke situatie is, maar ik denk dat ik toch maar even contact opneem met de huurbaas. Dit willen we niet nog eens."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.