Sénéchal over vertrek bij Soudal Quick-Step: “Was niet meer de ploeg waar ik van hield”
foto: Cor Vos (archief)
woensdag 27 december 2023 om 18:52

Sénéchal over vertrek bij Soudal Quick-Step: “Was niet meer de ploeg waar ik van hield”

Soudal Quick-Step was jarenlang de dominante ploeg op klassiekergebied, maar de Belgische formatie richt zich de laatste tijd vooral op het versterken van zijn rondekern. Klassiekerrenners als Tim Declercq, Davide Ballerini en Florian Sénéchal zijn inmiddels vertrokken. “Het team verwaarloosde de klassiekers een beetje”, is die laatste van mening.

Sénéchal heeft het in een interview met Cyclingnews over zijn vertrek bij de Belgische formatie. “Soudal-Quick-Step was niet per se meer de ploeg waar ik van hield. Het verwaarloosde de klassiekers een beetje. Het was wel een geweldige leerschool en dit heeft me ook sterker gemaakt. Maar uiteindelijk was ik nog sterker dan de ploeg, stafleden en de renners. Misschien is dat wat er misging.”

De 30-jarige Fransman zal volgend jaar dus niet meer uitkomen onder de vleugels van Patrick Lefevere, maar voor de Franse formatie Arkea-B&B Hotels. Bij deze WorldTour-formatie zal hij als kopman worden uitgespeeld in de voorjaarsklassiekers.

En Sénéchal steekt zijn ambities niet onder stoelen of banken. “Ik wil winnen. Parijs-Roubaix zou echt geweldig zijn, het is de klassieker die me het beste ligt. Maar ik zal me al moeten laten zien in Omloop Het Nieuwsblad. Ik moet daar altijd top-10 rijden. Als dat niet lukt, is het een mislukking.”

“Ik voel me hier meer op mijn gemak”
De voormalige Frans kampioen op de weg spreekt vol lof over zijn nieuwe werkgever. “Ik heb teammanager Emmanuel Hubert direct gebeld om te bespreken wat we allemaal nog kunnen verbeteren: op het gebied van koerstactiek, medische begeleiding, voeding… Die wensen heeft hij meteen ingewilligd . Ik voel me hier ook meer op mijn gemak. Bij mijn oude team was ik altijd terughoudend. Ik denk dat ik nu zelfs te veel berichten stuur op Whatsapp.”

RIDE Magazine
22 Reacties
Sorteer op:
27 december 2023 19:03
Maar verwaarloosde het team de klassiekers omdat de renners niet sterk genoeg waren of waren de renners niet sterk genoeg omdat ze de klassiekers verwaarloosden?

Niet dat het uitmaakt, er is iets mis en ik heb zo'n voorgevoel dat het waarschijnlijk de schuld van Remco zal zijn!
27 december 2023 22:59
Graag zou ik dan wel weten in welke mate men de klassiekers verwaarloost. Want ik begrijp natuurlijk dat men meer en meer over Remco spreekt ( en daarbij ook grotere focus op grote rondes wil leggen).
Maar naar klassiekers: er zijn nog altijd dezelfde ploegleiders ( en ik vermoed dat soigneurs en mechaniekers ook nog goed werk leveren). Het materiaal is nog altijd Specialised ( en dik in orde).
Ik begrijp dat de resultaten laatste 2 jaar tegenvallen, maar als men slechts 2a3 jaar terug kijkt (wanneer contracten zijn verlengd).
Alaphilippe WK in 2020 en 2021, WP 2021 en miss beste man in Ronde V.Vl 2020 (28à29j)
Asgreen wint Ronde v.Vl 2021, wint E3 2021 en KBK 2020 (25 à 26 jaar)
Senechal is 2° in E3 2021 en 2° in G-Wevelgem 2020 (27à28j)
Lampaert wint Brugge DePanne 2020 + meerdere top-10 in 2020 en 2021 (29à30j)
Ballerini wint Omloop 2021 (26à27j)

Ze zitten met 5 renners die nog niet al te oud zijn die klassiekers winnen in 2020 en 2021. Niets dat ook maar vermoed dat ze dat niet nog een aantal jaren kunnen volhouden en miss ook maar logisch dat ze contractverlenging krijgen.

Dusja, ergens vraag ik me ook af wat er dan exact gebeurd is dat ze overvleugeld zijn door de andere teams.
27 december 2023 22:03
“Maar uiteindelijk was ik nog sterker dan de ploeg, stafleden en de renners. Misschien is dat wat er misging.”

Beetje vreemde uitspraak. Heeft er bv. afgelopen seizoen persoonlijk eigenlijk compleet niks van gebakken in de klassiekers, dus hoezo was hij ‘nog sterker’?

Toch ook wel opvallend dat aardig wat Fransen in de wielerwereld de laatste tijd graag forse uitspraken doen, die niet meteen getuigen van een nuchtere kijk op het eigen aandeel in het verhaal.

Ik denk overigens niet dat de ploeg de klassiekers als dusdanig verwaarloosde. Ze wilden daar namelijk ook erg graag scoren, en bij uitblijven van topprestaties van kopmannen Asgreen en Alaphilippe was dit net een mooie kans voor de tweede lijn waar ook Sénéchal toe behoort om mits goede benen zelf prijs te rijden, maar daar was totaal geen sprake van.

Verder een prima subtopper hoor, maar om een klassieker te winnen bij Arkea gok ik dat het heel erg mee zal moeten zitten. Scenario kopgroep waar de favorieten zich op miskijken (wat eigenlijk nog zelden voorkomt in de grote koersen) of in Roubaix als overblijver van een vroege vlucht.
    27 december 2023 22:43
    Wellicht een te boude vertaling van de werkelijke uitspraak.
    27 december 2023 22:59
    @Derriere
    Zou best kunnen, het is een interview met L'Equipe wat vervolgens door Cycling News wordt overgenomen en daarna door Wielerflits. Lost in translation is dan aannemelijk. Ik lees het zo dat de strenge leerschool hem beviel maar dat het kennelijk niet meer zo streng was de laatste tijd. En ik gok erop dat hij daarmee doelt op de toenemende focus op het rondewerk. Kennelijk werd de voorjaarskern niet meer zo achter de broek gezeten. Dat hij echter ook naar zichzelf moet kijken en dat niet doet in dit stuk wat we lezen vind ik dan zwak. De vergelijking met een Laporte is snel gemaakt, beiden goede renners die wat overwinningen al hebben behaald maar de ene groeit door en de ander maakt een pas op de plaats.
    28 december 2023 07:23
    Is het niet al jaren zo dat de kasseiklassiekerskern vooral opereert onder Wilfried Peeters en Tom Steels? Dat lijkt me na de ontbolstering van Evenepoel en de kern rond hem niet veranderd, want die worden vnl. begeleid door Klaas Lodewijck en Luca Bramati. Ik begrijp dus niet echt op welke manier de kasseistoempers minder aandacht/kansen gekregen zouden hebben. De enige die misschien zou kunnen beweren dat vorig jaar zijn voorjaar ondergeschikt was aan de Giro-droom van Evenepoel is Ballerini omdat die daar 'moest' starten, maar ook hij heeft een mooie serie voorjaarsklassiekers gereden.
27 december 2023 19:07
Klassieke kern inclusief Senechal is veel te zwak.
27 december 2023 19:07
Supergoede luitenant voor zowel een klassieke (keien)ploeg als spurttrein. Fraaie, gedreven coureur ook: heeft een vinnige en wat opgefokte stijl. Past goed op de koersen waar hij goed wil zijn.

Als kopman ben ik wel benieuwd. Gaat altijd eerder weg moeten zijn om hoog te eindigen, op een allerbeste dag met tegelijk geen favorietenfinale zou iets van KBK, Samyn (uiteraard), ddv, tro bro, paris tours.. mogelijk moeten zijn.
Ook maar eens proberen in de tour voor een zege, waar helaas rouleursetappes nagenoeg niet meer bestaan.
    27 december 2023 19:34
    Je probeert het nu zelfs met een Vlaams accent in je comments.
    Maar het maakt geen verschil.
27 december 2023 23:03
Teveel luxeknecht, te weinig winnaar. En het interview komt (door de vertaling?) over als net wat teveel grootspraak uit de wijnfles.
28 december 2023 02:32
Had verwacht dat Visma een van die tempo beulen van quickstep zou overnemen als opvolger voor van Hooydonck. Senechal lijkt geen echte teamplayer en dan snel te oud en te duur. Zullen nog minder van hem gaan zien en horen
27 december 2023 19:15
Lefevere neemt een groot risico met de huidige koers. De klassiekerkern niet genoeg doorgeselecteerd, frisse aanwinsten aangetrokken. Alle ballen op Remco en die gaat straks een keer naar Ineos en dan is Quick Step niets meer van de ploeg die het ooit was.
    27 december 2023 19:35
    welke frisse aanwinsten gaan de komende jaren van der poel, pogacar of van aert verslaan in de kasseiklassiekers?

    we zitten in een tijdperk waarin een half dozijn renners alles domineren, waarin lefevere aanzienlijk minder middelen heeft dan vroeger, maar waar hij wel eentje van dat half dozijn heeft. lijkt me dus niet meer dan logisch dat ze dan volledig op die ene inzetten zolang dat mogelijk is
    27 december 2023 20:02
    Lefevere heeft ook pogingen gedaan om De Lie te verleiden, maar die vond (goed begrijpbaar) dat hij in het juiste warme nest zit. Daarnaast rijdt er met Asgreen nog altijd iemand rond die de afgelopen edities 2e, 13e, 1e, 23e en 7e werd in de RVV - niet makkelijk om een vrije renner te vinden die beter doet. Dan is het dus noodgedwongen hopen dat er sneller dan verwacht vanuit de eigen jeugd iemand opstaat (Vangheluwe of Gelders bvb) of een talentvolle aankoop zich meteen doorontwikkelt (Lamperti of Huby bvb). Oja, en laten we de onberekenbare joker Alaphilippe toch maar niet te vroeg afschrijven...
    27 december 2023 20:30
    De Lie en/of Philipsen. Met 1 of beiden had je alle reden gehad om weer vol de keien op te gaan. Asgreen weer aan de praat krijgen wordt het nu, Evenepoel een relevantere focus.
    27 december 2023 21:31
    Er is natuurlijk wel degelijk doorgeselecteerd door mannen als Ballerini en Senechal te laten vertrekken. Redelijke subtoppers met een stevig prijskaartje. De dure contracten van Alaphilippe en Asgreen lopen eind 2024 af, misschien dat er dan budgettaire ruimte komt om een potentiële topper te halen.
    27 december 2023 21:39
    Philipsen en kasseiklassiekers.... als ze vlak zijn of de laatste heuvel ver van de finish ligt, maar in de zware finales van de Ronde van Vlaanderen, de Omloop of de E3 heeft hij aanzienlijk minder te zoeken.
27 december 2023 20:48
Hoge bomen ..... Ben benieuwd
28 december 2023 02:57
Naast van Hooydonck zijn nog 3 tempo jongens, Dennis, Foss en van Emden vertrokken bij TJV. Een nieuwe echte tijdrijder a la Senechal was zeker zinvol geweest
28 december 2023 10:21
@moetdringendopdoktersvisite
28 december 2023 08:28
de tijd van de wolfjes is al jaren voorbij, de tijd van de bijtjes is al jaren aangebroken. Hoewel met het aantrekken van het paard van troje ook die tijd bijna voorbij is. Wie volgt? De Bohrs? Ik hoop het.

Reacties zijn gesloten.