Terug naar de krant

Kat Taters legt een afstand af van 31 miljoen kilometer – via een laserstraal

Leeslijst Nieuws

Technologie Informatie versturen in het heelal kost veel tijd. De NASA probeert het nu met laserlicht. De eerste test met een kattenfilmpje was succesvol.

Leeslijst

Gespannen keken NASA-ingenieurs op 11 december naar een filmpje van een rode kat. Was het gelukt om de video in hoge kwaliteit vanuit het diepe heelal met lasers te streamen naar het JPL-lab in Californië? De video van kat Taters werd verstuurd vanuit een ruimtesonde op 31 miljoen kilometer van de aarde – zo’n tachtig keer de afstand van de aarde naar de maan.

„De technische demonstratie laat zien dat het mogelijk is om een hd-video vanuit de ruimte te streamen”, zei NASA trots op X. NASA-ingenieurs willen infraroodlasers gebruiken om gegevens op een efficiënte manier uit te wisselen, bijvoorbeeld met toekomstige astronauten op Mars (225 miljoen kilometer van de aarde). De gangbare manier om te communiceren is via radiogolven, maar laserlicht kan meer informatie bevatten omdat het een kortere golflengte heeft.

NASA-ingenieurs stuurden het kattenfilmpje mee met ruimtesonde Psyche, die onderzoek moet gaan doen naar een planetoïde ergens tussen Mars en Jupiter. Op een wolkvrije nacht stuurde de Hale-telescoop op Palomar Mountain in Californië een laserpuls naar Psyche om contact te maken. Daarna stuurde de ruimtesonde het 15 seconden durende filmpje naar Hale. Dat duurde 101 seconden.

Waarom een video van Taters? Psyche maakt zelf geen video’s. Los van de populariteit van kattenfilmpjes, is er ook een historische reden. In 1928 was een klein beeldje van stripfiguur Felix de Kat te zien in testuitzendingen voor televisie. De volgende stap voor NASA is het herhalen van het experiment, maar dan over een nog grotere afstand.

Een versie van dit artikel verscheen ook in de krant van 28 december 2023.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in