Explosief gaat af bij politiebureau, agent raakt gewond

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
WESTLAND - Een agent is lichtgewond geraakt nadat een anti-sonarbom ontplofte bij het politiebureau in Naaldwijk. Het voorwerp was eerder die dag gevonden op het strand bij Ter Heijde. De Kustwacht waarschuwt voor het voorwerp: 'Mogelijkheid dat er meer worden gevonden.'
De politie kreeg zaterdag een melding dat een omstander een cilinder-achtig voorwerp had aangetroffen op het strand. Op het object was te lezen: 'bombette anti sonar', zo melden politiebronnen aan de WOS. Explosievenspecialisten van de politie hebben onderzoek gedaan, maar die waren van oordeel dat het voorwerp geen groot gevaar kon opleveren.
Agenten namen het ding mee naar het politiebureau. 'Wel werd het voorwerp buiten gelegd', zegt de politiewoordvoerster. Buiten ontplofte de anti-sonarbom alsnog. 'Het bleef bij een kleine ontploffing, maar een agent raakte wel lichtgewond aan zijn hand.' Een ambulance is naar het politiebureau gekomen om de agent medische hulp te geven, hij maakt het goed.

Kustwacht waarschuwt voor projectiel

De anti-sonarbom bevat een kleine explosieve lading die wordt gebruikt door onderzeeërs om sonars te verstoren op zee. De sonars kunnen onderwater een onderzeeër lokaliseren, maar de anti-sonarbom kan dat voorkomen. De Kustwacht vraagt in een intern bericht, dat in handen is van de WOS, aandacht voor het aanspoelen van dit projectiel op het strand. Dit 'in verband met de mogelijkheid dat er nog meer gevonden worden', zo is te lezen.
In het bericht zegt de Kustwacht dat de voorwerpen ook tijdens het varen gevonden kunnen worden. 'Laat het voorwerp dan voor wat het is en neem contact op met het Kustwachtcentrum of de meldkamer voor het inschakelen van de Explosieven Opruimingsdienst', luidt het advies. Een politiewoordvoerster kan desgevraagd niet bevestigen dat er met soortgelijke voorwerpen die kunnen aanspoelen rekening wordt gehouden.