Direct naar artikelinhoud
ColumnKoen Schoors

Eigen volk eerst? Vergeet het maar. De zelfbediening van het Vlaams Belang

Eigen volk eerst? Vergeet het maar. De zelfbediening van het Vlaams Belang
Beeld dm

Koen Schoors is econoom en hoogleraar aan de Universiteit Gent. Zijn column verschijnt vierwekelijks. Vandaag heeft hij het over de spionagezaak rond China en Vlaams Belang.

‘Eigen volk eerst’ is al vanaf het prille begin de kernslogan van het Vlaams Belang. Eigenlijk bedoelt de partij ‘Vlamingen eerst’, en dan wel Vlamingen wiens grootouders al in Vlaanderen geboren werden en die het liefst het katholicisme en in elk geval niet de islam aanhangen. Het is een enge definitie van wat een volk is. Normen en waarden zijn ook van belang, maar op dat vlak wordt er meer belang gehecht aan het consumeren van niet-halal saucissen dan trouw aan de democratische waarden en normen.

Voor corrupte autocratische leiders die lak hebben aan verkiezingen en er niet voor terugdeinzen andere landen binnen te vallen, te bezetten of zelfs te annexeren, is er dan weer het grootste respect en zelfs adoratie. In het diepste van hun ziel willen ze graag Orban, Poetin of Xi zijn. Dat blijkt maar al te duidelijk uit de jarenlange paringsdans tussen mandatarissen van het Vlaams Belang en autocratisch geleide landen zoals Rusland, China en Hongarije.

Oekraïne

Eigen volk eerst? Vergeet het maar. Geef mandatarissen van het Vlaams Belang toegang tot macht en geld, en ze zijn er blijkbaar onmiddellijk toe bereid voluit de belangen van een ander volk te dienen. Als daar lippendienst of echte steun aan de Russische of Chinese zaak voor nodig is dan vormt dat geen enkel probleem. Het is al langer bekend dat het Vlaams Belang tegen Rusland en China aanschurkt, hoewel de partij dat nu officieel in alle talen ontkent.

Maar feiten liegen niet. Mandatarissen van het Vlaams Belang spraken op politieke congressen in Moskou en fungeerden als waarnemer van nepverkiezingen in de door Rusland bezette Donbas-regio in Oekraïne en van het ondemocratische referendum waarmee Rusland de Oekraïense Krim annexeerde. Mandatarissen nodigden Russische en Chinese spionnen uit op de koffie en lieten zich geld en gunsten welgevallen in ruil voor niet altijd bekende wederdiensten. Eigen belang eerst!

Lees ook

De combinatie van communistisch China en radicaal-rechts klinkt gek, maar is het niet. Beide partijen delen een gemeenschappelijke vijand

‘Om het zacht uit te drukken niet slim’: Tom Van Grieken worstelt met Chinees spionageschandaal

Een van de Vlaams Belang-waarnemers van het referendum in de Krim was het beschonken Belgische kamerlid Frank Creyelman, maar er waren ook andere. Een aantal mandatarissen van het Vlaams Belang, waaronder diezelfde Creyelman, verzetten zich in 2022 tegen Belgische steun aan Oekraïne na de Russische invasie.

Deze maand bracht een gezamenlijk onderzoek van de Financial Times, Der Spiegel en Le Monde aan het licht dat Creyelman ook smeergeld ontving van de Chinese staatsveiligheid om drie jaar lang discussies in de Europese Unie ten voordele van China te beïnvloeden. Ook defensiegeheimen van België en van de NATO stonden via zijn broer allicht bloot aan spionage. Reisjes, geld, drank, vrouwen, dictators, en hop het eigen volk ligt onder de bus. De partij doet nu haar uiterste best om de scherpe randjes van haar eigen verleden af te schuren en de meest verbale aanhangers van autocratieën uit de partij te zetten, maar het polijsten van het oppervlak verandert niets aan wat de partij hier al jarenlang echt over denkt.

Destabiliseren

Dit gebeurt niet toevallig. Rusland en China proberen al decennia het democratische Westen de destabiliseren. Dat doen ze niet alleen met legers internettrollen die ons bestoken met fake news en zo de democratische vrijheid van meningsuiting misbruiken om de democratie uit te hollen. Ze doen het ook rechtstreeks door het financieren van extreemrechtse en exteemlinkse partijen en zelfs individuele mandatarissen van die partijen. Dat heeft voor die landen een dubbel voordeel.

Ten eerste bewijzen de gekochte partijen en mandatarissen lippendienst aan de Russische en Chinese zaak en sturen ze zo het Belgische en Europese beleid bij in de door hen gewenste richting. Ten tweede ondergraven ze de stabiliteit van democratische coalities omdat door hun steun een groter deel van onze bevolking op extreme partijen stemt.

Filip Dewinter stak het niet weg in zijn reactie op de onthulling van zijn Chinese spionagecontacten. Toen bleek dat zijn Chinese connectie die hem in 2022 toegang gaf tot mondmaskers eigenlijk een spion was, verantwoordde hij zijn daden met het argument dat hij zo dacht extra stemmen te kunnen halen. Via Chinese spionnen onrechtmatig verkregen mondmaskers uitdelen aan je vriendjes in plaats van ze te schenken aan de hospitalen die ze toen broodnodig hadden is dus oké, als het maar stemmen oplevert. Ooit veranderde Vlaams Blok haar naam naar Vlaams Belang. Vlaams Blok Aan Ons Been was een betere keuze geweest.