RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Zij overleden in 2023: van Tina Turner tot Marga Minco

Beeld © ANP

De legendarische Nederlandse 'hoogleraar van de satire', een popdiva die vele wereldhits scoorde, de topscorer aller tijden op het WK voetbal, de beroemdste fotokunstenaar van Nederland, een seksbom in een bikini van hertenvellen, een Friends-acteur en een Italiaanse premier. Zij stierven in 2023. Een overzicht.

6 januari: Gianluca Vialli (58)

Italiaanse voetballer, voormalig aanvaller van onder andere Juventus en Chelsea. Overleed aan de gevolgen van kanker. Won onder meer de Italiaanse titel in 1991 en 1995 en veroverde met Juventus ook de Champions League in 1996. In de finale werd toenmalig titelhouder Ajax verslagen na strafschoppen. Vialli was ook assistent-bondscoach van Italië. Lees hier verder.

10 januari: Jeff Beck (78)

Britse gitarist, een van de beste aller tijden. Werd in de jaren zestig bekend met The Yardbirds, de band die ook de start was van de muzikale carrière van Eric Clapton en Jimmy Page. Won zes Grammy Awards en werd twee keer opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame. Lees hier verder.

12 januari: Lisa Marie Presley (54)

Dochter van Elvis en Priscilla. De Amerikaanse was zelf zangeres, ze bracht drie albums uit. Ook bekend door een reeks spraakmakende huwelijken, met onder anderen Michael Jackson en Nicolas Cage. Lees hier meer over haar leven.

14 januari: Lieuwe Westra (40)

Nederlandse wielrenner met de bijnaam Het Beest, omdat hij zo hard kon fietsen en kon afzien. Won etappes in de meerdaagse koersen Parijs-Nice en de Dauphiné, werd tweemaal Nederlands kampioen tijdrijden. Leed aan depressies en stopte in 2017 met wielrennen. Onthulde in een boek dat hij cortisonen had gebruikt om harder te fietsen. Lees hier meer.

18 januari: David Crosby (81)

Amerikaanse muzikant, zanger en gitarist bij The Birds. Vanaf eind jaren zestig de Crosby van de supergroep Crosby, Stills & Nash, samen met Stephen Stills en Graham Nash. Later sloot Neil Young zich ook aan. Lees hier meer.

29 januari: Heddy Lester (72)

Nederlandse zangeres, deed in 1977 voor Nederland mee aan het Eurovisie Songfestival met het lied De Mallemolen en eindigde toen als twaalfde. In 2020 speelde Lester nog in de film Groeten van Gerri, met Frank Lammers in de hoofdrol.

8 februari: Burt Bacharach (94)

Amerikaans musicus, componeerde meer dan vijfhonderd liedjes voor artiesten als Tom Jones, Dusty Springfield en Dionne Warwick, tekende voor nummers als Raindrops Keep Fallin' on My Head en I Say A Little Prayer. Trijntje Oosterhuis werkte nog met hem samen. Lees hier meer over zijn leven.

15 februari: Raquel Welch (82)

Amerikaanse actrice, sekssymbool in de jaren zestig en zeventig toen zij in een bikini van hertenvel verscheen in de film One Million Years B.C. Kreeg een Golden Globe voor haar rol in de film The Three Musketeers uit 1973. Lees hier meer.

1 maart: Just Fontaine (89)

Franse voetballer, scoorde op het WK van 1958 in Zweden dertien keer, de meeste doelpunten door een speler ooit op een WK voetbal. Was na zijn voetbalcarrière onder meer bondscoach van Frankrijk en later van Marokko. Lees hier meer.

2 maart: Jos Heymans (72)

Parlementair verslaggever, werkte ruim twintig jaar op de Haagse redactie van RTL Nieuws. Ging in 2016 met pensioen, maar bleef politieke columns schrijven voor de website van RTL Nieuws. Lees hier meer over zijn leven en werk.

7 maart: Harry de Winter (73)

Programmamaker en presentator, brak door met het programma Wintertijd. Als producent verantwoordelijk voor goedbekeken spelletjes als Lingo en Boggle en series als Oud Geld en Pleidooi. In het interviewprogramma Wintertijd sprak hij met mensen over muziek. Lees hier meer.

12 maart: Dick Fosbury (76)

Hoogspringer, bedenker van de destijds revolutionaire fosburyflop, waarbij hij achterwaarts en met het hoofd eerst over de lat sprong. Voor die tijd sprongen hoogspringers met een rolsprong, waarbij eerst een been over de lat ging. Lees hier meer.

17 maart: Adri Duivesteijn (72)

Politicus voor de PvdA. Was als wethouder verantwoordelijk voor de bouw van het Haagse gemeentehuis. Zat als Kamerlid in de parlementaire-enquêtecommissie die de bouwfraude onderzocht. De door de wol geverfde politicus leed al jaren aan prostaatkanker. Lees hier meer.

27 maart: Wim de Bie (83)

Cabaretier en schrijver, vormde met Kees van Kooten het legendarische duo Van Kooten en De Bie dat satirisch theater maakte en bij de VPRO op tv te zien was als onder meer het Simplisties Verbond en Keek op de Week. Bij zijn overlijden maakten we deze video over hem:

'Hoogleraar van de satire': dit was Wim de Bie (83)

02:11

27 maart: Thijs Slegers (46)

Voetbaljournalist, later perschef van PSV. Voor hij overleed aan leukemie deed hij een oproep om bloed- en stamceldonor te worden. Bloedbank Sanquin en Stichting Matchis kregen hierdoor duizenden nieuwe donoren. Vlak voor zijn overlijden sprak zijn goede vriend Zlatan Ibrahimović hem nog toe in een emotionele video. Lees hier meer.

9 april: Huub Oosterhuis (89)

Theoloog en dichter, in de jaren zestig voorganger in de Amsterdamse Studentenekklesia die een alternatief wilde bieden voor de Latijnse mis. Had warme banden met koningshuis, vader van zangeres Trijntje en componist Tjeerd. Lees hier meer.

25 april: Paul van Vliet (87)

Cabaretier, richtte in 1964 Cabaret PePijn op, beheerde Theater PePijn waar onder anderen Youp van 't Hek, Herman Finkers en Theo Maassen in hun beginjaren optraden. Hier lees je meer over Van Vliet.

25 april: Harry Belafonte (96)

Amerikaanse zanger, had Day-O (The Banana Boat Song) als grote hit. Streed voor gelijke rechten met Martin Luther King, regelde het bezoek van Nelson Mandela aan de Verenigde Staten en was in 2017 nog mede-organisator van de vrouwenmars die plaatsvond de dag nadat Donald Trump geïnaugureerd werd als president van Amerika. Hier lees je meer.

27 april: Jerry Springer (79)

Amerikaanse presentator, in zijn Jerry Springer Show die bijna dertig jaar op tv was, gingen gasten geregeld met elkaar op de vuist terwijl het publiek "Jerry, Jerry, Jerry!" scandeerde. Eerder (1977) was hij burgemeester van de stad Cincinnati. Hier lees je meer.

24 mei: Tina Turner (83)

Legendarische Amerikaanse zangeres, ook wel de Queen of Rock 'n Roll genoemd. Had in de jaren tachtig hits als Private Dancer, The Best en Tonight. Begon haar loopbaan met toenmalig echtgenoot Ike Turner, met de hits Proud Mary en River Deep, Mountain High. Na haar overlijden maakten we dit overzicht van haar carrière:

Tina Turner, de Queen of Rock 'n Roll, is overleden

02:34

12 juni: Silvio Berlusconi (86)

Italiaanse oud-premier, zakenman en miljardair, begon als entertainer op cruiseschepen, leidde een zakenimperium met onder meer kranten en televisie- en radiostations. Eigenaar voetbalclub AC Milan tijdens de succesjaren met Marco van Basten, Frank Rijkaard en Ruud Gullit. Lees hier meer.

16 juni: Gino Mäder (26)

Zwitserse wielrenner, kwam ten val tijdens een afdaling in de Ronde van Zwitserland, werd gereanimeerd, maar bezweek een dag later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Hier lees je meer.

23 juni: Willem Nijholt (88)

Acteur, zanger en danser, speelde vanaf de jaren zestig in tientallen musicals, films en theaterstukken. Op televisie was hij te zien in bijvoorbeeld de kinderseries Oebele en Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen mijnheer? en in series als De Stille Kracht en Willem van Oranje. Lees hier meer.

29 juni: Jan Stekelenburg (81)

Presentator van Studio Sport, gaf in 1996 commentaar bij de wedstrijd waarbij de Nederlandse volleybalmannen olympisch kampioen werden. Hij werkte van 1968 tot 2022 in verschillende functies bij de NOS. Hier lees je meer.

10 juli: Marga Minco (103)

Schrijfster, kreeg in 2019 de P.C. Hooftprijs voor haar gehele oeuvre. Haar bekendste boek is Het bittere kruid (1957) waarin ze beschrijft hoe ze tijdens de Tweede Wereldoorlog ontsnapte aan deportatie. Hier kun je meer over haar lezen.

26 juli: Sinéad O'Connor (56)

Ierse zangeres, scoorde in 1990 een wereldhit met Nothing compares 2 U, dat werd geschreven door Prince. Ook de videoclip, waarin ze recht in de camera keek en een traan over haar wang liet rollen, werkte betoverend. O'Connor was daarnaast een politiek activist die openlijke kritiek gaf op het misbruikschandaal in de katholieke kerk. Bekeerde zich tot het katholicisme en later tot de islam. Hier lees je meer over de zangeres.

23 augustus: Jevgeni Prigozjin (62)

Russische oligarch, leider van huurlingenleger Wagner dat onder andere in Oekraïne vocht, voormalig vertrouweling van Poetin. Kwam twee maanden voor zijn dood in opstand tegen het Kremlin. Een paar weken later stortte zijn vliegtuig neer na een explosie. In dit artikel lees en zie je er meer over.

30 augustus: Jan Jongbloed (82)

Voetballer, oud-doelman Nederlands elftal. Stond als keeper onder de lat bij DWS, FC Amsterdam, Roda JC en Go Ahead Eagles. Verdedigde het Nederlandse doel in WK-finales van 1974 en 1978. Was later als assistent-trainer en interim-coach actief voor Vitesse. Lees hier meer.

31 augustus: Clairy Polak (67)

Journalist en presentatrice, werkte onder meer voor radioprogramma's als De Klassieken en Met het Oog op Morgen en de televisierubrieken NOVA en Buitenhof. Ontving onderscheidingen als de Sonja Barend Award 2010 en in 2014 de Ere-Zilveren Reissmicrofoon. Hier lees je meer over haar.

20 september: Erwin Olaf (64)

Fotograaf, exposeerde in binnen- en buitenland. Ontwierp in 2013 de nieuwe Nederlandse euromunten met koning Willem-Alexander, die in dat jaar ingehuldigd werd. Vier jaar later maakte hij ook de officiële portretten van het koninklijke gezin. We maakten deze video over hem:

Rebel en hoffotograaf: dit was het leven van Erwin Olaf

01:54

24 september: Reiky de Valk (23)

Nederlandse acteur die bekend werd door series als Dertigers, Oogappels, Hockeyvaders en Modern Love Amsterdam. Ook speelde hij de hoofdrol in de videoclip van De Diepte, het nummer waarmee S10 Nederland in 2022 op het Eurovisie Songfestival vertegenwoordigde. Hier lees je meer.

27 september: Michael Gambon (82)

Iers-Engelse acteur, bekend van zijn rol als Albus Dumbledore in zes Harry Potter-films. Was te zien in meer dan 150 films en series, waaronder Gosford Park, The Insider, The King's Speech en The Life Aquatic with Steve Zissou. Hier lees je meer.

21 oktober: Bobby Charlton (86)

Engels voetbalicoon, maakte deel uit van de Engelse selectie die in 1966 in eigen land de wereldtitel behaalde. Charlton speelde bijna zijn gehele profcarrière bij Manchester United. Hier lees je meer.

28 oktober: Matthew Perry (54)

Amerikaans-Canadese acteur, werd wereldberoemd door zijn rol als Chandler in de Amerikaanse hitserie Friends. Bracht in 2022 memoires uit waarin hij onder andere vertelde over zijn jarenlange strijd met drank- en drugsverslaving. Hier lees je meer.

14 november: Karel van de Graaf (72)

AVRO-presentator en journalist, presenteerde onder andere Televizier, twee seizoenen van Wie is de Mol? en radioprogramma Met het Oog op Morgen. Kreeg in 1981 de Zilveren Reissmicrofoon voor zijn radiowerk.

18 november: Ruud Geels (75)

Oud-voetballer van onder meer Feyenoord, Ajax en PSV, werd vijf keer topscorer van de Eredivisie en won met Feyenoord de Europa Cup 1. Kwam twintig keer uit voor het Nederlands elftal en scoorde elf keer. Hier lees je meer over het leven van de kopsterke spits.

29 november: Henry Kissinger (100)

Amerikaanse diplomaat en politicus, minister van Buitenlandse Zaken en nationale veiligheidsadviseur van de VS onder de Republikeinse presidenten Richard Nixon en Gerald Ford. Over zijn roemrijke leven lees je meer in dit artikel.

1 december: Burny Bos (79)

Filmproducent, schrijver en acteur, van 1984 tot 1989 hoofd van de jeugdafdeling van de VPRO. Onder zijn leiding werden iconische programma's gelanceerd zoals Villa Achterwerk, Rembo & Rembo en Theo en Thea.

6 december: Cilly Dartell (66)

Presentatrice, vooral bekend van het SBS6-programma Hart van Nederland, dat zij van 1996 tot 2012 presenteerde, en Shownieuws. Stond voordat ze op televisie kwam in het theater, eerst bij diverse cabaretgroepen en theatergezelschappen, later maakte ze de overstap naar musicals.

17 december: Linda van Dyck (75)

Actrice, speelde sinds 1966 in tv-series, films en theaterstukken. Een van haar legendarische rollen is die van Tante Jans in Ciske de Rat (1984). Hier lees je meer.

26 december: Wolfgang Schäuble (81)

Duitse politicus, was minister van Financiën onder bondskanselier Angela Merkel ten tijde van de eurocrisis en is voorzitter van de Bondsdag geweest. Was met ruim vijftig jaar het langstzittende Bondsdaglid.