'Cruiseschip' van DUO breidt uit met 70 meter hoge toren

De spoorkant van de DUO in Stad. Hiervoor moet de nieuwe toren komen
De spoorkant van de DUO in Stad. Hiervoor moet de nieuwe toren komen © Bart Breij/RTV Noord
Naast het 'cruiseschip' van de DUO en Belastingdienst in Groningen komt een nieuw gebouw dat tot 70 meter hoog kan worden. Dat blijkt uit de verbouwingsplannen van het Rijksvastgoedbedrijf.
Vorig jaar werd al bekend dat het DUO-gebouw in Stad uitbreidt, zodat er meer ambtenaren op die plek aan de Kempkensberg kunnen werken. Het was ook al bekend dat het nieuwe gebouw waarschijnlijk niet in dezelfde stijl gebouwd zal worden als het gebouw dat nu de skyline van Groningen bepaalt.

Nieuwe toren aan de spoorkant

Bij een presentatie aan buurtbewoners eerder deze maand kregen de plannen meer vorm. Zo is nu duidelijk dat het om een losstaand gebouw zal gaan, dat tot 70 meter hoog kan worden. Het hoogste deel van het huidige gebouw is 92 meter hoog. Het nieuwe deel wordt gebouwd aan de spoorzijde, achter de bomen die er nu staan.
Het gebied waar de DUO uitbreidt. De nieuwe toren komt dichtbij het huidige gebouw te staan
Het gebied waar de DUO uitbreidt. De nieuwe toren komt dichtbij het huidige gebouw te staan © Google Maps/RTV Noord

Aansluiting op het Zuiderplantsoen

'Het Rijksvastgoedbedrijf heeft ervoor gekozen om het nieuwe gebouw een kleinere basis te geven en hoger te maken', aldus woordvoerder Eveline Veldt. 'Er worden dus niet meer vierkante meters gebouwd. Het gebouw wordt ranker en slanker. Gevolg hiervan is dat er rond het gebouw meer ruimte overblijft voor de stadstuin die daar bedacht is.' Die moet naadloos overgaan in het Zuiderplantsoen.
Concept van het nieuwe gedeelte; de hoge toren komt aan de kant van het bestaande gebouw
Concept van het nieuwe gedeelte; de hoge toren komt aan de kant van het bestaande gebouw © Rijksvastgoedbedrijf
Een concepttekening laat zien hoe de vorm van het gebouw eruit kan zien. 'Dat is het maximale volume dat we mogen bouwen', zegt DUO-woordvoerder Bert Viel. Volgens hem is een breder en lager gebouw nog altijd een optie.

Flexwerkplekken voor ambtenaren

Volgens het Rijksvastgoedbedrijf wordt de begane grond van het nieuwe gedeelte een 'rijkshub', waar ambtenaren kunnen flexwerken. 'En er komt ruimte voor een stadslobby. Dat moet een openbaar toegankelijke plek worden. Hoe die precies ingevuld gaat worden is nog niet duidelijk. De behoeften van de omgeving zijn hierin belangrijk', aldus Rijksvastgoedbedrijf-woordvoerder Veldt.
Hogerop in het gebouw komen kantoren voor bijvoorbeeld de DUO of Belastingdienst. In 2028 moet de bouw van start gaan; twee jaar later moet het nieuwe gebouw in gebruik worden genomen. Het eerdere idee om ook woningen toe te staan op de locatie, is inmiddels van de baan.
De locatie waar het nieuwe gedeelte bij de DUO moet komen
De locatie waar het nieuwe gedeelte bij de DUO moet komen © Bewerking Noord Vandaag