Van Dijk waakt voor gevaren van 'hevige' kritiek: 'Je kunt er aan onderdoor gaan'

Van Dijk waakt voor gevaren van 'hevige' kritiek: 'Je kunt er aan onderdoor gaan'

27-12-2023 08:15 Laatste update: 08:22
29

Virgil van Dijk waakt in een interview met het Algemeen Dagblad voor de gevaren van overmatige kritiek op voetballers. De aanvoerder van Liverpool en Oranje is in Nederland ook geregeld het mikpunt van criticasters. Zo verweet Marco van Basten hem bijvorbeeld van het missen van leiderschap. 

"Kritiek hoort er gewoon bij", vertelt Van Dijk aan het AD. "En het is ook helemaal geen probleem als het terecht is. Maar daarin zit wel een beetje het verschil. Als voetballer weet je zelf heel goed wanneer je goed of slecht hebt gespeeld, dus óók of kritiek terecht is. Maar het komt ook voor dat opmerkingen vooral bedoeld zijn als effectbejag. Dat er dingen worden gezegd om het te kunnen zeggen."

"Hij maakt wel geluid, maar hij zegt niets", zei Van Basten vorig jaar nog tijdens het WK in Qatar. "Het probleem is een beetje dat je er als voetballer eigenlijk sowieso weinig van kunt zeggen", countert de centrumverdediger, die volgens velen bezig is aan een van zijn sterkste seizoenen in het shirt van Liverpool. "Als je dat een keer wél doet, heb je de poppen meteen aan het dansen."

Van Dijk probeert zich er zoveel mogelijk van af te sluiten, maar soms slaagt hij daar simpelweg niet in. "Via via krijg je toch veel mee, daar ontkom je niet aan. Als je dan niet in een lekkere flow zit en de resultaten vallen tegen... Het helpt niet, dat lijkt me logisch. Als kritiek hevig is en negatief, kun je er als sporter ook aan onderdoor gaan. De kunst is om daar goed mee om te gaan - en ik ben best wel blij met hoe dat, zeker de laatste maanden, is gegaan."

Eind 2023 steekt Van Dijk in een uitstekende vorm. De 64-voudig international speelt alles en gaat met The Reds aan kop in de Premier League. "Het gaat weer echt lekker, ik voel me heel goed", vertelt de Bredanaar, die de vruchten plukt van een pijnvrije voorbereiding. "Ik ben daardoor vrijer in mijn hoofd. Als het niet gaat zoals je wilt, ga je veel nadenken, omdat je er alles aan wilt doen om de dingen om te draaien. Mentaal is dat niet altijd makkelijk geweest. Toen het vorig seizoen niet zo goed ging, individueel en met het hele team, was ik echt even in shock. Dit had ik nog niet eerder zo meegemaakt. Tegelijk wist ik ook steeds heel zeker: dit is tijdelijk."