Ads Top

Verhoogde waterstanden in de kerstvakantie

Door de hoeveelheid regen in Europa stijgt het water in de Maas en in de Rijn. Dat water stroomt vervolgens door Nederland en zorgt voor hogere waterstanden. De huidige situatie met langdurig verhoogde waterstanden in verschillende delen van het Nederlandse watersysteem is bijzonder. Vooral de overgangsgebieden zoals de IJssel-Vecht delta en de Rijn-Maas monding moeten in de gaten worden gehouden.

Die samenwerking tussen de waterbeheerders is ontzettend belangrijk. Zo wordt er in het Watermanagement centrum in Lelystad nauwkeurig bijgehouden wat de waterstanden zijn en wat er in de verwachting ligt. Deze waterstanden worden vervolgens gedeeld met de verschillende waterbeheerders.

Ondanks al deze maatregelen kan men met deze waterstanden regionale en buitendijkse wateroverlast niet voorkomen. Door de natte omstandigheden kan het water ook niet meer door de bodem worden opgenomen. Dat betekent dat bijvoorbeeld weilanden en ook enkele wegen ondergelopen zijn.

Waar de Maas na vandaag gaat zakken verwacht Rijkswaterstaat donderdag 28 december in de Rijn nog een piek.

De komende dagen zullen de uiterwaarden van de Rijntakken verder vol stromen. Ook het Reevediep gaat waarschijnlijk vanuit de IJssel meestromen. Deze uiterwaarden zijn bedoeld om onder te lopen en geven de rivier in tijden van hoogwater meer ruimte.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.