Kerstplaza is verhuisd naar Zuidbroek: 'Heb wel een traantje weggepinkt'

Een kermisattractie tijdens Kerstplaza
Een kermisattractie tijdens Kerstplaza © Martin Drent/RTV Noord
Voor vaste bezoekers van Kerstplaza is het even wennen. De traditionele eindejaarskermis vindt dit jaar niet plaats in Martiniplaza in Stad, maar voor het eerst in de Eurohal in Zuidbroek. De organisatie vond het aanvankelijk jammer dat het evenement uit Stad verdween, maar ziet deze kerstdagen ook de voordelen.
Zo zijn er een stuk meer bezoekers uit Oost-Groningen, wat zorgt voor de nodige drukte.
(artikel gaat verder onder de video)
Kermis tijdens kerstmis in Zuidbroek

Lekker gevoel

'Ik heb best wel even een traantje weggepinkt', zegt organisator Arnold Por van Kerstplaza. Afgelopen zondag ging de kermis open en het was volgens hem gelijk druk. 'Er stond zo'n lange rij mensen voor de deur. Ik dacht: ze vinden het wél. Dat geeft je toch wel een lekker gevoel hoor.'
De domper was groot toen hij begin dit jaar hoorde dat Martiniplaza geen plek meer voor hem had. De evenementenhal geeft de voorkeur aan Concours Hippique. Daarmee kwam een einde aan de overdekte kermis die sinds 1973 in de hal werd georganiseerd.

Bezoekersrecord?

Por wilde eigenlijk in de stad Groningen blijven, maar dat bleek niet mogelijk. Hij had een aantal locaties op het oog, maar die werden gedurende het jaar verkocht of waren toch niet beschikbaar. De Eurohal in Zuidbroek wel. Daar werd het Concours Hippique altijd gehouden, dus het was een kwestie van stuivertje wisselen.
'Het heeft ook z'n voordelen. De bereikbaarheid is goed vanaf de A7 en je kunt hier gratis parkeren. Dus dat spreekt mensen aan', zegt Por. Vorig jaar was er nog een record van 30.000 bezoekers. Dat zou volgens hem dit jaar weleens meer kunnen worden. 'Het regent veel, dus het weer is perfect voor ons.'
(artikel gaat verder onder de foto)
Een volle parkeerplaats tijdens Kerstplaza
Een volle parkeerplaats tijdens Kerstplaza © Martin Drent/RTV Noord

Meer mensen uit Oost-Groningen

De bezoekers vinden de Eurohal een prima alternatief: 'Het is wel even wennen qua afstand, maar het is goed te doen', zegt Stadjer Jan Heizenberg. Gradus Prins uit Assen is het daarmee eens: 'Het is een hele andere locatie, maar het is mooi opgesteld. Ik ben hier met mijn zoontje. Die vindt het geweldig, en ik ook!'
Ina Vellinga uit Blijham is blij dat de kermis naar Zuidbroek is gegaan: 'Voor ons is dat dichterbij dan Groningen, dus ik ben er stiekem wel blij mee.' Het concept is niet veranderd. Alle bezoekers kunnen voor zeventien euro een ritje maken in alle attracties. Mensen met een Stadjerspas betalen zes euro per persoon.

Potentie

Blijft Kerstplaza de komende jaren in de Eurohal? De komende vijf jaar is er in elk geval geen plaats in Martiniplaza. 'Het is nog even afwachten. We zijn nog tot en met 7 januari in Zuidbroek. Als de mensen ons blijven vinden, denk ik wel dat hier potentie in zit', zegt Por.