NOS Wielrennen

Met ingepakte knie blijkt Van Empel toch niet onverslaanbaar: Pieterse wint kerstcross

Pieterse wint in Gavere en beëindigt zegereeks Van Empel

Voor het eerst deze winter is Fem van Empel verslagen in een veldrit. De wereldkampioene werd tweede in de kerstcross in Gavere, waar Puck Pieterse een einde maakte aan haar zegereeks.

Tijdens de warming-up was Van Empel pijnlijk op haar knie gevallen. Met een ingepakt gewricht kwam ze op het loodzware parcours nooit in de buurt van de overwinning.

De 21-jarige Pieterse profiteerde van de fysieke malheur bij haar leeftijdsgenote en reed naar haar eerste zege van dit seizoen. Bij haar zeven voorgaande crosses deze winter stond Pieterse steeds op het podium: vier keer tweede en driemaal derde.

De derde plaats was ook voor een Nederlandse. Ceylin del Carmen Alvarado deed goede zaken in de strijd om het eindklassement, waarin ze ruim aan de leiding gaat.

Pieterse valt twee keer

In Gavere nabij Gent had de Luxemburgs kampioene Marie Schreiber de beste start en ging als eerste de eerste bocht in. Maar daarna namen de Nederlandse vrouwen de regie in handen in Vlaanderen.

Fem van Empel

Pieterse wist de Luxemburgse al snel te passeren en sloeg een flink gaatje. Maar de Nederlands kampioene ging in de openingsronde tweemaal onderuit, waardoor Alvarado kon aansluiten. Het duo had aan het einde van de eerste ronde 15 seconden voorsprong op Van Empel en Lucinda Brand.

In de tweede ronde slaagde Pieterse erin om Alvarado te lossen. Van Empel en Brand gaven bij de doorkomst op de finish al een halve minuut toe. In de vijfde en laatste ronde slaagde Van Empel er nog in Alvarado te passeren in de strijd om de tweede plaats. Het gebeurde een halve minuut achter winnares Pieterse.

Elf van de elf

Van Empel won dit seizoen alle elf voorgaande veldritten waarbij ze aan de start verscheen. Sinds de NK op 15 januari is de 21-jarige wereldkampioene ongeslagen in het veld. Haar totale zegereeks besloeg zestien wedstrijden.

In de wereldbekerstand gaat Alvarado ruim aan de leiding. Ze deed in negen van de tien wereldbekers mee. Pieterse (zes deelnames) en Van Empel (vier) hebben te veel wedstrijden overgeslagen om kans te maken op de zege in het eindklassement.

Na haar zege in Gavere staat Pieterse derde, achter Alvarado en Brand.

Van der Poel wint

Later op de dag kwamen ook de mannen in actie in Gavere. Wereldkampioen Mathieu van der Poel wist ook de vierde veldrit waarin hij deze winter aan de start verscheen te winnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl