Nieuws

Noodplan in werking in Deventer: IJssel bereikt kademuur, overstroming dreigt

Deventer sluit de Welle: "Water stijgt met centimeter per uur"
© RTV Oost/Sander Jongsma
Vanwege het hoogwater sluit de gemeente Deventer rond het middaguur de Welle langs de IJssel. Dat is een dag eerder dan verwacht, zegt gemeentewoordvoerder Maarten Jan Stuurman. "Het water stijgt met een centimeter per uur, dat is extreem hard." Het noodplan is in werking gesteld, zandzakken worden langs de kademuur geplaatst.
"Het was niet zeker of het water over de Welle zou komen, maar het gebeurt nu toch", zegt woordvoerder Maarten Jan Stuurman. "Want het water stijgt harder dan verwacht." Het noodplan treedt daarom in werking: de Welle wordt rond twaalf uur afgesloten en de gemeente plaatst samen met een aantal aannemers een waterkering langs de IJssel. "Er komen zandzakken op de kademuur. Daar gaan ze nu mee aan de slag."
Naar verwachting loopt het water in de IJssel morgenvroeg over de kademuur en stroomt de Welle, de weg tussen de IJssel en de binnenstad, onder.
Met man en macht worden zandzakken geplaats aan de Wellekade in Deventer

Handen uit de mouwen

Een deel van de Welle wordt daarom nu al afgezet met zogeheten big bags. Die grote zandzakken hogen de kade een centimeter of dertig op. Hierdoor moet worden voorkomen dat het water de oude binnenstad bereikt. "We gaan daar met man en macht aan het werk. Zelfs wethouder Marcel Elferink steekt zijn handen uit de mouwen."
Lees verder onder de foto's.
Deventer plaatst zandzakken om het stijgende water van de IJssel tegen te houden
© RTV Oost/Sander Jongsma
Deventer plaatst zandzakken om het stijgende water van de IJssel tegen te houden
© RTV Oost/Sander Jongsma

Gesloten voor verkeer

Tot wanneer de Welle afgesloten blijft, is nog niet bekend. "Dat is nog even de vraag", zegt Schuurman. "De kans is aanwezig dat de Welle afgesloten blijft tot het water weer is gedaald." Tot die tijd blijft de weg langs de rivier gesloten voor het verkeer, de gemeente heeft dranghekken geplaatst.
In 2011 trad de IJssel voor het laatst buiten haar oevers.
Ook aan de andere kant van de IJssel, op de Worp, zorgt het water voor problemen. Het parkeerterrein Melksterweide is eerder al door de gemeente afgesloten. Inmiddels stroomt het water ook over de Worp. Auto's die daar stonden, zijn op kosten van de gemeente verwijderd door handhaving en bergers.
Een parkeerverbod gold hier nog niet. Maar het water liep zo snel de weg op, dat de gemeente ingreep. De Worp is nu volledig afgesloten. Het IJsselhotel en het Deventer pontje dreigen hierdoor onbereikbaar te worden.
Het hoogwater in Deventer trekt veel bekijks
© Rens Hulman
De Worp loopt onder water, de weg is afgesloten
© Rens Hulman

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.