RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Voetbal

Voetbalsters Bayern München: de kus zorgde voor verandering

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Het schandaal rond de kus aan de Spaanse voetbalster Jennifer Hermoso heeft voor een positieve verandering in het vrouwenvoetbal gezorgd. Dat stellen de speelsters Pernille Harder en Magdalena Eriksson van Bayern München, tegenstander van de voetbalsters van Ajax in de Champions League.

"Ik probeer dingen aantal positief te zien, zelfs in deze situatie. Er is hierdoor ook veel ten goede veranderd voor de Spaanse speelsters. Ze zijn bijna een jaar geleden de strijd aangegaan met de cultuur binnen de bond voor meer veiligheid en respect. Dat hebben ze nu gekregen. Dat was misschien anders gegaan als de kus niet was gebeurd", zegt Eriksson tegen het Duitse persbureau DPA.

Hermoso werd tijdens de huldiging van het WK voetbal op haar mond gezoend door de toenmalige voorzitter van de Spaanse voetbalbond Luis Rubiales. Na alle ophef werd Rubiales geschorst en legde zijn functie neer. Harder, de teamgenoot en partner van Eriksson, is blij met de verandering. "Het laat zien hoe ver we zijn gekomen in de samenleving en dat we de goede kant opgaan. Wij komen in actie als er iets onaanvaardbaars gebeurt. De Spaanse speelsters hebben gevochten voor hun zaak en hebben wereldwijd steun gekregen."

Volgens Eriksson was de kus tien jaar geleden misschien niet zo'n groot probleem geworden. "De tijden waren toen anders. De speelsters hadden toen misschien niet het gevoel gehad dat ze in de positie waren om zo'n walgelijke daad openlijk te bekritiseren. De kus voelde eerst ook als grote stap achteruit in het vrouwenvoetbal, maar door alles wat er daarna is gebeurd, zijn we zelfverzekerd geworden. We hebben echt onze stem kunnen laten horen en hebben duidelijk kunnen maken wat we willen."

Bron: ANP