Ondanks uitdagingen gaat Drentse horeca open: 'Tijdens Kerst moet je er zijn voor je gasten'

wietze homan Zeegse
Wietze Homan van Grand Café Het Witte Huis is blij dat ze met Kerst 'gewoon' open zijn © RTV Drenthe / Mathijs Renkema
Steeds meer restaurants besluiten tijdens de kerstdagen hun deuren gesloten te houden. Maar bij Grand Café Het Witte Huis in Zeegse en dinercafé Autentieq in Assen zijn gasten gewoon welkom. "Dit zijn mooie dagen om te werken."
Dat vindt althans Wietze Homan. De ondernemer is derde generatie van een familiebedrijf en weet niet beter dan dat hij werkt met Kerst. "Ik kan me niet voorstellen dat we dicht zouden gaan", zegt hij. "Met Kerst moet je er zijn voor je gasten en je moet een beetje uitpakken."

Vaker dichte deuren

Toch zien meerdere restaurants zich genoodzaakt om tijdens de feestdagen niet open te gaan. Omdat ze de roosters niet rondkrijgen of omdat de inkopen gewoon te duur zijn.
Homan heeft daar persoonlijk geen last van. "De inkoop is wat hoog, maar dat kun je compenseren in je menu", zegt hij. Homan zorgt er bijvoorbeeld voor dat hij in het najaar zijn kerstinkopen rond heeft. "In oktober kopen we bijvoorbeeld al driehonderd hertenbiefstukken in."
(Tekst gaat verder onder de foto)
Brunch Autentieq Assen
Aan gasten geen gebrek voor de kerstbrunch in het Asser restaurant Autentieq © RTV Drenthe / Mathijs Renkema

Den Haag

Geert te Velde heeft op Eerste Kerstdag weinig te klagen. De kerstbrunch in zijn restaurant in hartje Assen, wordt uitstekend bezocht. "Dit zijn de dagen waar je het als horecaondernemer voor doet", vindt hij. "We hebben vandaag en morgen een brunchbuffet en 's avonds het diner. En in de zaak hiernaast regelen we muziek voor de jeugd."
Te Velde weet als voorzitter van de Drentse tak van Koninklijke Horeca Nederland dat het ook anders kan. "De omzet is niet slecht, maar de kosten voor de inkoop rijzen de pan uit", schetst hij. "Dat is wel iets waar we als branche moeite mee hebben."
Dat de SP onlangs in de Tweede Kamer pleitte voor meer belasting op onder meer logies, gaat er bij hem niet in. "En eerder wilde Omtzigt de horeca ook al meer gaan belasten. Als ik zulke dingen zie, vraag ik me af of de mensen in Den Haag wel weten wat er speelt in de branche."

Pasen

Maar goed, als horecaman kan Te Velde dezer dagen zijn geluk niet op. Hij rekent iedere dag op een volle bak. Dat is ook bij Homan in Zeegse het geval. "We kregen in september al de eerste reserveringen voor Kerst", zegt hij. "Er zijn nu zelfs al mensen die voor Pasen hebben geboekt!"
Voor zijn personeel probeert Homan er een feestje van te maken. "Iedereen komt vanavond ook in eigen kleren en dus niet in werkkleding. Dat is hartstikke leuk en dat dartelt hier dan rond vanavond. We hebben er echt zin in."
Ondanks uitdagingen gaat Drentse horeca open

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.