©EPOS

Getest: is deze noise cancelling koptelefoon beter dan die van Sony?

Getest: is deze noise cancelling koptelefoon beter dan die van Sony?

25-12-2023 18:33

Wil je tijdens het werken minder worden afgeleid door geluiden om je heen? Dan zijn er meerdere oplossingen: gewone oordoppen, een noise-cancelling koptelefoon of een speciale kantoor-headset. Rutger testte dit keer de Loop Earplugs en twee headsets van EPOS voor op je werkplek: de ADAPT 660 AMC en de IMPACT 1000.

Post-corona zitten steeds meer mensen weer op kantoor. Ten opzichte van de stilte van een leeg huis, is het wennen aan mensen die bij je in de buurt zitten te bellen en aan collega's die staan te kletsen bij het koffie-apparaat. Een low-tech oplossing daarvoor zijn oordoppen. Voor een paar euro heb je een setje oordoppen die de boel aardig dichtzetten. Met als nadeel dat je niet meer aanspreekbaar bent en de geluiden van in je hoofd des te harder hoorbaar zijn. Loop Earplugs zijn wat dat betreft een verbetering. Er zijn meerdere varianten. De Experience Plus heeft verschillende maten om perfect in je oor te passen en haalt zo’n 18 dB van het geluid weg. De ringetjes in je oor ogen als sieraden. Je krijgt nog steeds omgevingsgeluid mee, maar gedempter. Voor veel mensen is een setje van 40 euro een goede oplossing. Mits je er tegen kunt dat er steeds iets in je oor zit.

Ruisonderdrukking

Dat is een mooi bruggetje naar de IMPACT 1000. De headset van EPOS zit op je oor. Hij is er in een aantal variaties. Met 1 of 2 oorschelpen, met of zonder noise cancellation. Uiteraard kozen wij voor twee oorschelpen én noise cancelling.

EPOS heeft een uitgebreid onderzoek gedaan naar hoe vermoeiend en afleidend geluid in de werkruimte kan zijn en op basis daarvan is deze Impact 1000 ontwikkeld. Met de ruisonderdrukking van deze set konden gebruikers met 67 procent minder inspanning een gesprek volgen, waar ze ook nog 40 procent meer van verstonden. Je beseft het je wellicht niet, maar vaak vul je zelf stukjes van zinnen in die je niet helemaal goed verstaat. Dat is handig, maar ook vermoeiend.

Microfoon en standaard

Er is ook goed nieuws voor de persoon aan de andere kant van je conference call of telefoontje, de microfoonarm is zo vernuftig opgebouwd dat alleen jouw stem opgepikt wordt. Een collega die naast je staat te blaten over haar mislukte date, is niet te horen in jouw call. 

Een extra van de koptelefoon is de (niet standaard) standaard waarmee je hem kan ophangen en draadloos opladen. De standaard sluit je aan met USB-C, terwijl er een dongle meegeleverd wordt die USB-A is. Dat betekent dat je 2 poorten kwijt bent aan je headset én ook nog een verloopje moet regelen. Onbegrijpelijk dat de standaard niet een plekje heeft om de Bluetooth Dongle in te prikken. Maar dat is een klein offer voor helder geluid tijdens elke conference call die je doet.

De Impact 1000 heeft echter nog twee nadelen die je wellicht doen overwegen voor onze derde optie te gaan: de Adapt 660 AMC. De Impact 1000 zit namelijk op je oor en vooral voor brildragers is dat langdurig niet prettig omdat je oren tegen je montuur worden gedrukt. Bovendien zie je er door de lange microfoonarm voor je mond uit als een klantenservice-medewerker. Dat betekent enerzijds dat je op de conference call moeilijker kunt flirten, maar anderzijds ook dat je de Impact 1000 echt niet op gaat zetten in de trein.

Veel is goed, de app nog niet

De Adapt 660 AMC lijkt in alles op een traditionele koptelefoon in de look van de Sony WH1000XM-serie of Bose QuietComfort. Wij kregen de speciale Aston Martin-editie, met vrij subtiele branding van het Formule 1-team. Voor fans van Lance Stroll en Fernando Alonso een must, voor de rest van ons geeft het net iets meer kleur aan een verder vrij saai ogende koptelefoon.

De headset zit echter heerlijk, sluit fantastisch af om de oren en doet dat briljante noise-cancelling ding, waarbij je echt meent dat het stil is om je heen. In de basis dus een geweldig apparaat. De app die je kunt installeren om te veranderen van Equalizer-setting is tot nog toe geen feest in gebruik. Hij blijft te pas en te onpas updates installeren, waarbij het hem niet lukt de update af te maken. Maar na openen van de app valt dus wel de verbinding weg. Een ergernis die hopelijk op te lossen is met een app-update. Opladen gaat gek genoeg ook nog met een micro-USB aansluiting en niet het snellere en makkelijker te gebruiken USB-C.

Vergelijkbaar met Sony

Welke oplossing het beste bij jou past, ligt sterk aan wat je het meeste doet met je headset. Zit je heel erg veel in conference calls of telefoontjes met kletsende collega’s naast je, dan is de Impact 1000 een prima keuze. Maar omdat je hem niet echt als hoofdtelefoon wilt gebruiken in andere situaties is het wel een apparaat dat ik aan de baas zou vragen en niet privé zou kopen.

De Adapt 660 AMC is een concurrent van de Sony WH-1000XM5, de standaard in dit segment voor een allround noise-cancelling hoofdtelefoon die je ook kunt gebruiken buiten het kantoor. De Sony is te koop voor zo’n 340 euro. Dat is vergelijkbaar met de 660 AMC. De geluidskwaliteit is ook heel erg vergelijkbaar, waarbij de equalizer-instellingen in de 660 net iets meer verschil lijken te maken. De opbergtas van de EPOS is iets praktischer.

Wil je geld en ruimte besparen, dan is de oudere Sony WH-1000XM4 ook nog verkrijgbaar voor rond de 200 euro met een kleinere opbergtas. Hoef je geen muziek of telefoongesprekken te horen, dan zijn de Loop Earplugs een betaalbare en prettige oplossing om minder last te hebben van omgevingsgeluid.

Lees meer tech-reviews.