Nieuws

Familie uit Kampen zit noodgedwongen thuis met kerst

De familie Aalberts uit Kampen zit noodgedwongen thuis met kerst. Door een multisysteemaandoening zijn twee van de vijf gezinsleden aan een rolstoel gebonden. Een derde rolstoel komt er in de toekomst ook bij. Deze rolstoelen passen allemaal niet meer in de auto, waardoor het gezin niet meer samen op pad kan. Daarom is een crowdfunding opgestart om €75.000 in te zamelen voor een grote rolstoelbus.
Het is 2017 wanneer het eerste slechte nieuws het gezin treft. Selah, de tweede zoon in het gezin, wordt ernstig ziek. Na vele ziekenhuis opnames en een zwaar revalidatietraject blijkt hij een zeldzame multisysteemaandoening te hebben, waarna hij in een rolstoel komt. Het gezin verhuist noodgedwongen naar een aangepaste woning.
In 2020 blijken ook moeder Gea en de twee andere zoons Yaïr en Eden deze aandoening te hebben, die zorgt voor grote problemen aan het zenuwstelsel, spieren en gewrichten. Ook met de organen zijn er veel moeilijkheden.

Alles is een uitdaging voor gezin Aalberts

Een uitje is een grote uitdaging. Nu de kinderen groter worden, worden de rolstoelen ook groter. Momenteel moeten er twee elektrische rolstoelen in de auto, maar in de nabije toekomst komt er een derde rolstoel bij. De jongste zoon Eden is uit zijn kinderzitje gegroeid, waardoor het niet meer past om met de vijf gezinsleden op pad te gaan.
"We moeten continu opsplitsen. De specialist zit in het Radboud ziekenhuis in Nijmegen, waar we vaak heen moeten. Maar ook dit wordt een steeds grotere uitdaging. En een rolstoel-taxi aanvragen moet dagen van te voren, waar niet altijd tijd voor is als een van de kinderen ziek is, bijvoorbeeld", vertelt moeder Gea. Ook vader Jan Jaap kan het in z'n eentje niet meer bolwerken om de rolstoelen in- en uit de auto te tillen. "Ik ben soms dagen lang aan het bellen met verzekeraars en instanties om dingen te regelen met het vervoer, het kan zo niet langer", verzucht Gea Aalberts.

Crowdfunding

Het gezin kan zelf niet de benodigde 75.000 euro opbrengen om een rolstoelbus te kopen. Daarom is er een crowdfunding opgezet om geld in te zamelen. "We wilden niet ons handje ophouden, maar veel mensen om ons heen zeiden dat we echt ons netwerk moesten inschakelen. Al snel kwam een vriendin met het idee om een crowdfunding op te starten. We zijn dankbaar voor het geld dat er binnenkomt, maar er moet nog veel bij". Naast de 75.000 euro moet er ook nog 45.000 euro komen om de bus te verbouwen zodat hij geschikt is voor het gezin.

Het geluk zoeken in kleine dingen

Het instagram-account van Gea heet 'onshuisvolgeluk'. "Zo heette ik al op Instagram voordat dit alles begon. Maar ik heb het niet meer aangepast, want er zijn nog steeds gelukkige momenten. We zoeken het niet in hele grootste dingen, maar in samen bakken, een spelletje spelen, of even naar buiten gaan. We kijken naar wat wel kan, en niet naar wat we allemaal niet meer kunnen."
Tot nu toe heeft de crowdfunding zo'n 7.000 euro opgebracht, van ongeveer driehonderd gulle gevers.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.