Israëliërs protesteerden afgelopen vrijdag voor een wapenstilstand bij de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem
NOS Nieuws

Egypte doet nieuw voorstel voor bestand Gaza en vrijlating gijzelaars

De Egyptische regering heeft een voorstel gedaan voor een wapenstilstand in de Gazastrook. Dat melden verschillende Israëlische en internationale media. Onderdelen van het plan zijn dat alle Israëlische gijzelaars vrijkomen en dat er uiteindelijk democratische verkiezingen in Gaza en op de Westoever komen.

Israëlische functionarissen bevestigden aan verschillende Israëlische media dat Egypte een voorstel heeft gedaan. Volgens The Jerusalem Post heeft een Israëlische functionaris gezegd dat onderdelen van het plan voor de Israëlische regering onacceptabel zijn, maar dat het initiatief wel tot nieuwe onderhandelingen kan leiden.

De krant The Times of Israël schrijft dat Israël het plan niet meteen heeft verworpen.

Drie fases

Het plan van de Egyptische regering zou bestaan uit drie fases. De eerste fase behelst een gevechtspauze van twee weken, waarin Hamas veertig van de vermoedelijk 129 resterende gijzelaars vrijlaat in ruil voor 120 Palestijnse gevangenen. Ook kan er dan meer humanitaire hulp naar Gaza.

In de tweede fase zouden de leiders van Hamas in gesprek moeten gaan met Fatah, de groepering die de Westelijke Jordaanoever bestuurt. De Palestijnen zouden hun geschillen opzij moeten zetten om gezamenlijk een interim-regering te vormen die toezicht houdt op de wederopbouw van Gaza. Uiteindelijk moet dat leiden tot democratische verkiezingen.

De derde fase zou een algeheel staakt-het-vuren inhouden, waarbij de rest van de gijzelaars wordt vrijgelaten voor een nog te bepalen aantal Palestijnse gevangenen. Hier zouden ook gevangenen tussen zitten die zijn opgepakt na 7 oktober. Het Israëlische leger moet zich volledig terugtrekken uit Gaza en ontheemde inwoners van Gaza moeten kunnen terugkeren naar huis.

Hamas-leider en Islamitische Jihad

Hamas-leider Ismail Haniyeh was vier dagen op bezoek in Caïro om het Egyptische voorstel te bespreken. Gisteren keerde hij terug naar zijn woonplaats in Qatar.

Vandaag kwam een delegatie van Islamitische Jihad in Caïro aan voor gesprekken met Egyptische functionarissen. Volgens een functionaris van de militante groep zijn de gesprekken erop gericht "manieren te vinden om een einde te maken aan de Israëlische agressie tegen ons volk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl