Jokko

Charlie Dewulf praat met mama van kind dat worstelt met genderidentiteit: "Geef gevoel dat elke keuze oké is"

Hoe kan je je kind helpen dat worstelt met haar genderidentiteit? Die vraag stelt Evelyne Joosen zich. Haar dochter is er nog niet uit of ze verder door het leven wil gaan als man of vrouw. "Ik herken me in dat verhaal", reageert regisseur Charlie Dewulf (zelf non-binair) tijdens De Warmste Week. "Wat mij hielp, is het gevoel krijgen dat eender welke oké is."

"Onze dochter sukkelt al 2,5 jaar met een depressie. Ze is heel hard bezig met de vraag: 'wie ben ik nu eigenlijk, Kore of Cas?'. Het worstelen uit zich in alleen willen zijn, in een eetlust die afneemt, in moeilijk kunnen slapen en moeilijk uit bed geraken. Muziek helpt haar een beetje om de moed te vinden."

Aan het woord is Evelyne. Ze vroeg een plaatje aan om haar dochter een hart onder de riem te steken. "Je ziet haar worstelen, maar als mama sta je machteloos te kijken. Je ziet dat het moeilijk gaat. Soms kan ze erover praten, soms sluit ze zich op in haar kamer."

Een herkenbaar verhaal

Een situatie die regisseur Charlie Dewulf (die/diens) maar al te goed herkent. Dewulf voelde al op jonge leeftijd aan dat die zich niet helemaal als meisje kon identificeren. "Maar ik was bang dat mijn omgeving mij niet meer graag zou zien of dat ik mijn ouders kwijt zou geraken als ik dat zou vertellen."

BEKIJK - "Ik wist het al van toen ik heel jong was, maar er was geen taal voor", vertelt Dewulf in Het Warmste Huis:

Videospeler inladen...

Dewulf besloot uiteindelijk om door het leven te gaan als non-binair. Dat betekent dat die zich niet helemaal man, maar ook niet helemaal vrouw voelt. "Dat was niet gemakkelijk voor mijn omgeving, zeker niet voor mijn ouders. Ze wisten ook niet wat dat betekent."

"Ik moest dus eerst mijn coming-out doen en dan heel de uitleg. Mijn mama reageerde toen met zinnen als 'maar jij deed toch rokjes aan' of 'je droeg graag make-up'. Maar eigenlijk zou iedereen een rokje of make-up moeten kunnen dragen."

Waardevol advies

Dewulf heeft dan ook waardevol advies voor Evelyne. "Wat mij hielp als kind is het gevoel krijgen van mijn ouders dat welke keuze ik ook maakte, oké was. Het hielp mij heel hard om te weten dat het niet erg is om fouten te maken of zoekende te zijn."

"Bij mijn mama zag ik dat aan kleine dingen. Ze ging bijvoorbeeld genderneutrale taal gebruiken en sprak over haar 'kind' in plaats van haar 'dochter'. Dat gaf mij het gevoel dat ze ermee bezig was. Ik dacht: ze is binnen haar wereld dingen aan het veranderen dus ik ga daar mogen blijven bestaan."

BEKIJK - "Als mama sta je machteloos te kijken", getuigt Evelyne:

Videospeler inladen...

"Ik voel dat je er wilt zijn voor je kind en ik wil dat je weet dat je sowieso goed bezig bent", richt Dewulf zich tot Evelyne. "Het is niet eenvoudig om iemand te helpen die niet geholpen wil worden. Ik hoop dat ook jij hulp hebt om hiermee om te kunnen gaan."

Twijfel is welkom

"Het is soms heel confronterend om te zien hoe er naar haar geroepen of gescholden wordt op straat", reageert Evelyne. "Het kan toch niet dat ze niet gewoon mag zijn wie ze is? Ik ben als ouder bang om haar naar een fuif te laten gaan."

"Mijn vrienden hebben voor mij ook een groot verschil gemaakt", antwoordt Dewulf. "Vertrouw erop dat je kind duidelijke voelsprieten heeft van wie er goed is voor die en wanneer het nodig is om zich even af te sluiten. Genderspectrum is bijvoorbeeld ook een organisatie die feestjes organiseert voor transjongeren."

"Het is echt oké om het nu niet te weten. En als die over een jaar nog niet weet welke naam die wil, is dat ook oké. Twijfel is welkom, het kan ons ook helpen", besluit Dewulf.

Meest gelezen