Den Haag koopt voormalig ziekenhuis voor bouw honderden woningen

Het voormalige Rode Kruisziekenhuis aan de Sportlaan
Het voormalige Rode Kruisziekenhuis aan de Sportlaan © ANP
DEN HAAG - Linkse partijen in de Haagse raad zien de aanschaf van het voormalige Rode Kruisziekenhuis als een kans om de tweedeling in de stad te verminderen. Daarom willen ze dat er, aan de rand van de Vogelwijk, een gebouw komt met minimaal 50 procent sociale huurwoningen. Bouwwethouder Martijn Balster (PvdA) reageert terughoudend en wijst op de betaalbaarheid van het bouwproject. Uiteindelijk heeft de raad voor de aanschaf gestemd zonder dat er precies duidelijk is wat er over een aantal jaren moet gaan verrijzen.
'Met deze aankoop kunnen we het feit dat er vooral dure woningen staan op het zand doorbreken. In de Vogelwijk is slecht 1,5 procent van de woningen sociale huur', stelt Vincent Thepass van GroenLinks. Eerder heeft SP-raadslid Lesley Arp al een motie ingediend die oproept om minimaal 50 procent van de huizen die gebouwd gaan worden op het terrein, sociale huurwoningen moeten zijn.
Het is een van de uitgangspunten van het zittende centrumlinkse college: de tweedeling in de stad tegengaan. Met een duur woord: de segregatie. In de aankoop van de voormalige ziekenhuizen aan de rand van de Vogelwijk ziet een aantal partijen daarvoor een kans. 'Den Haag is een zeer gesegregeerde stad en de tweedeling in onze stad kan enkel worden tegengegaan als het college scherpe keuzes durft te maken', stelt Arp van de SP.
De gemeenteraad van Den Haag heeft donderdag ingestemd met de aanschaf van het voormalige Rode Kruisziekenhuis en het Juliana Kinderziekenhuis op de Sportlaan. Sinds juli onderhandelt de gemeente over de aankoop. Beide gebouwen aan de Sportlaan staan inmiddels drie jaar leeg, omdat het HagaZiekenhuis beide gebouwen op het complex niet meer gebruikt. Het is de bedoeling dat er over een aantal jaar honderden appartementen worden gebouwd. Oppositiepartijen Hart voor Den Haag, VVD en PVV stemden tegen de aankoop.
Raadslid Samir Ahraui van coalitiepartij PvdA zegt stellig: 'Dit is een unieke kans om met sociale huurwoningen op deze plek de segregatie in de stad tegen te gaan. Zonder sociale huurwoningen komt er wat ons betreft geen strategische aankoop'.
Ondertussen spuugt raadslid Rutger de Ridder van de VVD zowat vuur over de plannen om het voormalige HagaZiekenhuis te kopen. Hij is kritisch op de procedure, vooral omdat het college het een 'strategische aankoop' noemt, terwijl daar wat hem betreft geen sprake van is. 'Het hijgerige linkse college ziet hier een "buitenkansje" om zelf bouwheer te spelen, terwijl wij niet weten wat de plannen allemaal gaan kosten', briest hij.

Amare-rapport

VVD'er De Ridder zwaait zelfs met het vuistdikke Amare-rapport om zijn punt te ondersteunen. Hij wijst de raad erop dat een van de aanbevelingen is dat bij dit soort grote projecten eerst geformuleerd moet worden wat het publieke belang is en dan pas besluiten nemen. 'Een aantal lessen uit het rapport wordt nu al niet toegepast', meent De Ridder, die zelf lid was van de raadsenquêtecommissie.
Ook bouwwethouder Martijn Balster (PvdA) trapt in het raadsdebat even op de rem bij het vastleggen van percentages. 'Ik wil een haalbaar ontwerp maken met een stevig percentage sociale huurwoningen', zegt hij, waarbij hij het woord 'haalbaar' nadrukkelijk uitspreekt. Hij wijst erop dat woningbouw uiteindelijk wel financieel uit moet kunnen en wil zich daarom nu nog niet ingaan op de invulling van de plannen.

Vastpinnen

De motie van de SP om nu al vast te leggen dat er 50 procent sociale woningbouw moet komen op het terrein, wordt uiteindelijk gesteund door coalitiepartijen GroenLinks, PvdA en DENK, aangevuld met de Haagse Stadspartij en de ChristenUnie-SGP.
Collegepartijen D66, Partij voor de Dieren en CDA stemmen tegen. De motie is dus verworpen, ook omdat partijen zich zo vroeg in het plannen maken niet willen vastpinnen op een percentage.