Drukte op laatste dag boostercampagne corona

GGD boostert tegen corona aan Haagse Sportlaan
GGD boostert tegen corona aan Haagse Sportlaan © Omroep West
REGIO - Duizenden mensen hebben op de valreep nog een coronabooster gehaald bij een van de prikstraten van de GGD-en in onze regio. In Leiden en Gouda werden in totaal zo'n 1500 gezet. Ook bij de GGD Haaglanden liep het storm. Na vrijdag is het vaccin alleen nog op doktersrecept te krijgen.
'Ik heb lang getwijfeld, maar ben hem vandaag toch maar gaan halen. De griepprik heb ik ook gehad en het is toch wel veiliger, zeggen ze.' Een vrouw trekt na haar prik in het voormalige Rode Kruisziekenhuis in Den Haag haar jas aan. Achter haar gaat het prikken onverminderd door.
Achter een balie zijn twee GGD-medewerkers bezig om spuiten klaar te maken en in een grote gele plastic bak met het formaat van een stevige wasmand liggen honderden gebruikte spuiten te wachten tot ze vernietigd worden.

Rij tot aan de deur

De mensen die een prik willen hebben, komen gestaag aanlopen in Den Haag. Het zijn veel ouderen, maar ook jongeren komen langs. Dat mag omdat je een spuit kunt krijgen als je een 'kwetsbaar' persoon in je omgeving hebt. Er worden bij de registratie overigens geen vragen gesteld.
'We zijn allebei boven de 60. Dus we zijn toch nog maar gegaan zodat we een beetje beschermd zijn', zegt een vrouw die nog even wacht tot haar partner klaar is. Corona steekt weer fors de kop op. Uit metingen van virusdeeltjes in rioolwater blijkt volgens het RIVM dat er een enorme piek aan coronabesmettingen is op dit moment. En naast corona heerst er ook griep, het RS-virus houdt flink huis en dan hangt er ook nog een bacterie in de lucht die longontstekingen kan veroorzaken.

Alles terug in de kast

Maar na vrijdag is het afgelopen met de boostercampagne van de GGD. Dat betekent dat de prikstraten worden opgedoekt. 'Wat we kunnen bewaren gaat natuurlijk in de opslag en de vaccins gaan de koelkast in', zegt projectleider Martijn van Broekhoven van de GGD Haaglanden. 'Iedereen die dat wilde, heeft ruim de tijd gehad om zich te laten vaccineren.' Hij noemt de campagne succesvol.
Toch hebben aanzienlijk minder mensen zich bij deze boostercampagne laten vaccineren dan bij andere campagnes. In de griepprikgroep, dus mensen boven de 60 of met een kwetsbare gezondheid, ligt het percentage landelijk onder de 50 procent.