Nieuws

Foutje! Enschede 'vergeet' duizenden inwoners bij actie gratis wasmachines

Witgoedactie Enscheder verloopt niet als gepland
Witgoedactie Enscheder verloopt niet als gepland © ANP
Het leek zo'n mooi gebaar: minima in Enschede kregen van de gemeente een tegoedbon waarmee ze hun energieslurpende koelkast of wasmachine konden inruilen voor een nieuw en energiezuinig exemplaar. Maar de brief met die bon viel bij te weinig Enschedeërs in de bus. Foutje! Extra zuur is dat de fout niet te herstellen is: alle duizend beschikbare bonnen zijn inmiddels vergeven.
Het had een steuntje in de rug moeten zijn voor mensen met een kleine portemonnee. Via de zogeheten witgoedregeling zouden zij hun minstens tien jaar oude koelkast, wasmachine of droger kunnen inruilen voor een nieuw exemplaar.
Gemeente Enschede stelde daarvoor tegoedbonnen met een waarde van 500 euro beschikbaar. De gedachte achter de actie is het bestrijden van energiearmoede, omdat op deze wijze energieslurpende huishoudelijke apparatuur de deur wordt gewezen.

Foutje bij versturen

Enschede stuurde daarom brieven met daarin de tegoedbon naar gezinnen die hulp kunnen gebruiken in de strijd tegen energiearmoede. Naar inwoners die het afgelopen jaar kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen kregen. En daar ging het mis.
"Enkel de inwoners die vorig jaar voor het eerst kwijtschelding ontvingen hebben een brief gekregen", laat een woordvoerder van de gemeente Enschede weten aan 1Twente. Die inwoners maakten dankbaar gebruik van het gulle gebaar: de 1000 beschikbare bonnen waren in rap tempo besteed.
"Hierdoor heeft een groot deel van de doelgroep van de regeling niet de kans gehad te reageren. Dit betreuren wij en had niet mogen gebeuren", aldus de gemeente die de gemeenteraad op de hoogte heeft gesteld van de fout.

Wedstrijd

De PvdA was eerder al kritisch en stelde schriftelijke vragen over de witgoedregeling van de gemeente. Maar aan wie ze die vragen moesten richten, dat was de fractie niet duidelijk. "Aan de wethouder sport? Aangezien 3300 huishoudens gaan strijden om 1000 bonnen? Wij zijn enorm voorstander van bewegen, maar om een wedstrijd te houden wie de tegoedbon wint, dat gaat ons een beetje te ver."
Volgens de gemeente is niet exact vast te stellen hoe veel huishoudens achter het net hebben gemist. Toch overstijgt de schatting van Enschede het aantal dat de PvdA eerder aanhaalde. De gemeente gaat uit van ongeveer 8500 huishoudens.
Dat zou, zo meldt 1Twente, betekenen dat duizenden mensen de brief over de inruilactie niet hebben ontvangen.

Herkansing

Het is een hard gelag voor de duizenden Enschedeërs die de brief niet hebben ontvangen. Want de fout herstellen kan nu niet, meldt de gemeente.
Het college zet wel in op een herkansing. 'Ook volgend jaar is er een bedrag van 2 miljoen euro beschikbaar voor maatregelen die bijdragen aan de bestrijding van energiearmoede', schrijft het college. 'We willen daarom graag een vervolg geven aan deze regeling. Begin volgend jaar onderzoekt het college in welke vorm dat het beste kan.'

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.