Informatieavond over crisisnoodopvang in Winschoten goed bezocht

Foto: Anita Meis

WINSCHOTEN – Donderdagavond organiseerde Gemeente Oldambt een informatieavond over crisisopvang van asielzoekers in het pand aan de Garst 1.

Gemeente Oldambt had omwonenden van Garst 1 per brief uitgenodigd, om zich donderdagavond te laten bijpraten over het besluit van de gemeenteraad om over te gaan tot opvang van 50 asielzoekers in Winschoten Zuid, om zodoende de aanmeldcentra in ter Apel en Budel wat te ontlasten. Volgens het COA is de provincie Groningen oververtegenwoordigd in participatie in de opvang. Ze betreurt het dan ook dat de rest van het land bij onze provincie achterblijft.

Helaas was de brief niet bij alle omwonenden bezorgd, complete straten waren overgeslagen, zo bleek op de avond zelf. Toch was de zaal bij partycentrum Lamain goed gevuld, zo’n 80 aangemelde bezoekers, plus gemeentefunctionarissen, vertegenwoordigers van het COA en ordebewaarders waren aanwezig.

In een tafelgesprek konden de bezoekers kleinschalig hun vragen stellen en zorgen uiten. Deze werden genoteerd en beantwoord door een afgevaardigde van de gemeente. Dit kon de burgemeester, maar ook een wethouder of communicatiemedewerker zijn.

De vragen van omwonenden waren divers, maar bij de meeste tafels zag je ook veel raakvlakken. Zo hoorde je veel zorgen over veiligheid, ook van jonge vrouwen uit de buurt, omdat het om 50 alleenreizende mannen uit vooral Syrië gaat. Ook waren de duur van de opvang (1 maart 2024 is een keiharde datum volgens Oldambt) en het aantal van niet meer dan 50 veelbesproken punten.
Toch waren de meeste bezoekers het er over eens dat mensen in nood, echte vluchtelingen, geholpen moeten worden. Daarover was geen discussie.

Na de tafelrondes werden de zorgen en vragen nogmaals plenair doorgenomen en beantwoord. In het kort komt het er op neer dan vanaf zaterdag 23 december a.s. 50 jonge mannen worden opgevangen aan de Garst 1 in Winschoten. Daar zullen zij tot maximaal 1 maart 2024 blijven. Ze hebben dan hopelijk slaapzalen, recreatieruimtes en buiten accommodatie voor toilet en douche. Het Rode Kruis zal dagelijks aanwezig zijn voor o.a. activiteitenbegeleiding en ook is er 24/7 beveiliging aanwezig. Tevens is er de zogenaamde COA-BOA die de ronde langs meerdere locaties doet.

Op de website van de gemeente  worden vanaf vrijdag alle veelgestelde vragen beantwoord en er komt ook een telefoonnummer op te staan welke 24/7 gebeld kan worden bij eventuele incidenten.

Bij de omwonenden was vooral weerstand tegen hoe ook dit besluit wéér als voldongen feit werd gepresenteerd. Er is vaak inspraak beloofd, er is zelfs in 2022 een motie van deze strekking aangenomen in de raad, maar volgens de burgemeester was er geen tijd om dit via de juiste kanalen uit te voeren. Het COA had een spoedopvang nog vóór de Kerst uitgevraagd en Oldambt heeft er voor gekozen dit verzoek te honoreren.

Over de veiligheid en het gedrag van deze mannen kunnen de Winschoters wat het COA betreft gerust zijn, omdat ze alles te verliezen hebben zullen ze zich niet misdragen is de verwachting. En als dat wel gebeurt, gaan ze zonder pardon terug. Dit als antwoord op de vraag: ”Komen er gezinnen of raddraaiers?” Ook liet de burgemeester desgevraagd weten geen extra geld te ontvangen voor deze opvang, ze kunnen de kosten declareren bij het COA, maar er wordt niks aan verdiend.

Afgesproken is om het eerst aan te zien en indien mogelijk ergens eind januari een open dag op de locatie te organiseren; evenals een evaluatie over hoe het in de praktijk uitwerkt.

Tekst en foto: Anita Meis

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.