ERASMUS MC

Toxicoloog Erasmus MC waarschuwt: paracetamol kan gevaarlijk zijn

Als iemand teveel paracetamol heeft genomen, is de kans groot dat er leverschade optreedt.
Als iemand teveel paracetamol heeft genomen, is de kans groot dat er leverschade optreedt. © Rijnmond
Het is een superveilige pijnstiller, de paracetamol. Dat benadrukt toxicoloog Corine Bethlehem van het Erasmus MC. Maar als je er te veel van neemt, dat kan heel gevaarlijk zijn. Ze vindt het belangrijk dat mensen zich bewuster worden van de risico's van overdosering van paracetamol.
Bethlehem en haar collega's zien het meerdere keren per week voorbij komen op de spoedeisende hulp van het Erasmus MC: mensen die te veel paracetamol hebben ingenomen. "Dit kan bijvoorbeeld in een korte tijd zijn, dus in één keer veel te veel, of over langere tijd, dat de dagelijkse maximale dosering dagen achter elkaar een beetje wordt overschreden", vertelt ze.
Hoe komt dat dan, dat mensen niet de dosering die op het pakje staat volgen, maar meer innemen? "Het komt voor dat mensen niet weten dat het heel gevaarlijk is", legt ze uit. Ze ziet ook mensen die wanhopig zijn door de pijn die ze ervaren en daardoor meer paracetamol nemen dan toegestaan, ondanks dat ze weten dat het eigenlijk te veel is. "Pijn kan tot waanzin drijven", verklaart ze.
Overdosering is heel gevaarlijk, benadrukt ze. Het zorgt er namelijk voor dat er te veel giftige stoffen in het bloed komen, die het lichaam niet meer kan afbreken. Deze stoffen tasten de lever aan, waarna ook andere organen beschadigd raken. Dit kan er op termijn voor zorgen dat iemand komt te overlijden.

Behandeling binnen acht uur

Als iemand teveel paracetamol heeft genomen, kan dit over het algemeen nog worden opgelost als diegene zich binnen acht uur meldt in het ziekenhuis, legt Bethlehem uit. Daarna is de kans groot dat er leverschade optreedt. "Maar het verschilt per persoon welke dosis schadelijk is. Bij de één is dat al bij veel minder paracetamol dan bij de ander."
De behandeling bestaat uit het toedienen van een stof via een infuus die het gif uit het bloed moet filteren.

Sluipmoordenaar

Een overdosis van paracetamol geeft weinig directe symptomen waardoor je merkt dat je teveel hebt genomen. "Het is niet het standaard beeld van een overdosis, dat je bewusteloos raakt, bijvoorbeeld", verduidelijkt ze. "Bij sommige geneesmiddelen merk je meteen effect als je te veel neemt. Maar bij paracetamol merk je niet zo veel. Want het heeft niet direct effect in je lichaam en het toxische komt ook pas later."
Dat maakt een overdosis paracetamol extra gevaarlijk, omdat je er snel te laat bij bent. Het is daarom volgens Bethlehem heel belangrijk om meteen aan de bel te trekken als je meer paracetamol hebt genomen dan dat volgens de bijsluiter toegestaan is, ook als je nergens last van hebt.
"Het is belangrijk dat mensen zich realiseren dat ook de middelen van de drogist schadelijk kunnen zijn. Het is een open deur om te zeggen dat alles waar je te veel van neemt schadelijk is, maar het is wel zo." De toxicoloog merkt dat er op die waarschuwing vaak wordt gereageerd met: 'dan neem ik toch ibuprofen'. Maar dat is een grote misvatting, benadrukt ze. Ibuprofen is veel gevaarlijker dan paracetamol.
"Paracetamol is een heel veilige pijnstiller, omdat het voor heel veel mensen goed werkt en geen bijwerkingen geeft. Het wordt gevaarlijk als je er teveel van neemt. Bij ibuprofen gebeurt het veel vaker dat mensen ook last van het middel hebben zonder dat ze er teveel van hebben genomen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl