Vrouw overleden nadat ze onder omgewaaide kerstboom is terechtgekomen in Oudenaarde

In Oudenaarde is een 63-jarige vrouw overleden nadat ze onder de omgewaaide kerstboom op de Markt is terechtgekomen. Volgens burgemeester Marnic De Meulemeester (Open VLD) liepen twee andere slachtoffers lichte verwondingen op. Eerder waren er al problemen met de stabiliteit van de kerstboom.

Rond 19 uur is de kerstboom die op de Markt van Oudenaarde stond, omgewaaid. Dat bevestigt burgemeester Marnic De Meulemeester. "Daarbij zijn drie gewonden gevallen. De hulpdiensten zijn ter plaatse gekomen en een vrouw is gereanimeerd."

De vrouw werd in levensgevaar naar het ziekenhuis gevoerd, maar ze is overleden aan haar verwondingen. De twee andere slachtoffers zijn ook vrouwen. Zij kwamen er met lichte verwondingen van af. Er is een veiligheidszone ingesteld en de brandweer heeft de onderkant van de boom gecontroleerd. Het parket van Oost-Vlaanderen onderzoekt het ongeval.

BEKIJK - "Het onderzoek van het parket zal moeten uitwijzen wat de oorzaak van het ongeval is", legt Tijs Neirynck uit in "VRT NWS Laat":

Videospeler inladen...

Volgens De Meulemeester is de twintig meter hoge boom omgewaaid door de hevige wind. "De boom stond stevig, maar er is onverwacht heel hevige regen en een lokale windvlaag met windkracht 6 ontstaan. Daardoor is de boom omvergewaaid in de buurt van een kerstmarkt waar heel wat mensen aanwezig waren."

Eerder waren er al problemen met de kerstboom. Eerst werd de foute boom geleverd, vervolgens begon de boom scheef te zakken. 

BEKIJK - Op deze webcambeelden is te zien hoe de kerstboom op de Markt van Oudenaarde is gevallen:

Videospeler inladen...

"Tien minuten voor de boom is gevallen hebben we naar de technische dienst van de stad gebeld om te melden dat we de boom zagen bewegen", zegt ooggetuige Frederick Bourgeois aan VRT NWS.

"Dan kwam de boom naar beneden. We hadden gezien dat er een drietal mensen onder de boom lagen. We hebben met een twintigtal mensen de boom opgetild en zo zijn twee mensen vanonder de boom gehaald. Een derde is door de hulpdiensten van onder de boom gehaald", aldus Bourgeois. "Het zag er niet goed uit, maar over hun toestand kan ik niets zeggen. Ik ben geen dokter", besluit de ooggetuige.

BEKIJK - Frederik Bourgeois: "We waren met 20, 30 mensen om de boom op te tillen":

Videospeler inladen...

"In een fractie van een seconde was de boom gevallen. Je kan niet beschrijven hoe snel dat gaat. Iedereen schoot onmiddellijk in actie. Er was hier ook een verpleegster en die mevrouw heeft hier alles gecoördineerd", zegt een anonieme getuige aan VRT NWS.

"Het is gek hoe iedereen luisterde naar die mevrouw. Zij riep wat er moest gebeuren en iedereen deed wat ze zei. Ze vroeg om de boom op te tillen, maar een boom van 5.000 kilogram opheffen is niet evident. Twee lichtgewonden konden snel vanonder de boom gehaald worden, maar een mevrouw met een hoofdletsel die zwaargewond was, kon pas geholpen worden toen de hulpdiensten aangekomen waren."

Meest gelezen