Xi waarschuwde Biden dat China Taiwan zal inlijven

Details uit gesprekken tussen de Chinese president Xi Jinping en diens Amerikaanse tegenhanger, Joe Biden, zijn gelekt. Nieuwszender NBC beschrijft hoe Xi Biden vertelde dat hij van plan is om Taiwan te verenigen met China, tijdens een ontmoeting die de twee midden november hadden.

In het nieuws: Xi vertelde Biden onomwonden dat China zich klaarmaakt om Taiwan in te lijven.

  • In een gesprek met Biden, waar een tiental medewerkers bij aanwezig waren, gaf Xi aan dat hij van plan is om Taiwan bij China te halen. Dat verklaren nu enkele van die medewerkers aan NBC. China beschouwt Taiwan immers als een afvallige provincie.
  • Daarbij zei hij dat het zijn bedoeling is om Taiwan op een vreedzame manier over te nemen, zonder geweld.
    • Begin april waren er nog militaire spanningen tussen China en Taiwan, waarbij schepen recht tegenover elkaar stonden.
  • De verklaringen van Xi zijn in lijn met wat hij al eerder zei over de situatie. Een poging tot inname is ook wat de Verenigde Staten verwachten, de Amerikaanse defensie gokt op 2025 of 2027 voor de uitvoering van het plan.
  • Opmerkelijk is wel dat Xi tegen Biden gezegd zou hebben dat er nog geen concreet plan is, en dat de Amerikaanse jaartallen daarom niet kloppen. Is dat de waarheid of een handig trucje?

Minder toenadering dan gedacht

Opmerkelijk: De gesprekken tussen Xi en Biden stonden juist in het teken van toenadering.

  • Een belangrijke rode draad doorheen de gesprekken van Xi en Biden in november was juist toenadering tussen beide landen, ook op het vlak van inlichtingen. Het doel is om akkefietjes zoals ophef over spionageballonnen te vermijden.
  • Achteraf had de Chinese pers veel aandacht voor Taiwan, waarbij Xi volgens staatspersbureau Xinhua gezegd zou hebben geen militair ingrijpen te wensen. Een bewijs dat de Chinese staatspers niet altijd te vertrouwen is.
  • NBC schrijft tevens dat er aan Biden gevraagd zou zijn om in zijn verklaring na afloop van de top mee te delen dat de VS achter de visie van China over een vreedzame eenmaking staat en de onafhankelijkheid van Taiwan niet ondersteunt. Om evidente redenen sloeg het team van Biden dit af.
  • Volgens een Amerikaanse regeringsmedewerker was Xi’s taal over Taiwan niet bepaald anders. “Hij houdt daarover altijd een ruwe lijn aan”, verklaarde die aan NBC.

Bemoeit de VS zich?

Vooruitblik: De verkiezingen in Taiwan beloven spannend te worden

  • In januari trekken de inwoners van Taiwan naar de stembus. Daarbij is het uitkijken naar twee tegengestelde partijen: de Democratische Progressieve Partij (DPP) en de Kuomintang (KMT), die Beijing-gezind is.
  • Huidig president Tsai Ing-wen (DPP) mag zich na twee termijnen niet meer verkiesbaar stellen, en treedt dus af. De race zal gaan tussen haar vicepresident William Lai (DPP) en Hou Yu-ih (KMT).
  • Biden wees er China al meermaals op dat hij hoopt dat Xi en de Chinese regering geen pogingen zullen ondernemen om de stembusgang en de democratie te ondermijnen.
  • De vraag blijft wel in hoeverre de VS zich zou bemoeien met een inname van Taiwan. Bidens regering wil een militair conflict met China vermijden. Het zet de deur open voor China om het plan effectief ten uitvoer te brengen.

(ns)

Meer