Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Europese Commissie buigt voor lobby van boeren en jagers die wolven weer willen afschieten

  •  
20-12-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1356 keer bekeken
  •  
jongewolven

Onder invloed van een lobby van boeren en jagers wil de Europese Commissie morrelen aan de beschermde status van de wolf. In plaats van ‘strikt beschermd’ zou de wolf het in de toekomst moeten doen met het predikaat ‘beschermd’. Zo wordt de deur opengezet voor het afschieten van wolven. Nu mag dat alleen onder uitzonderlijke omstandigheden.

Natuurorganisaties zijn verbijsterd, schrijft de Volkskrant. “[Het Wereldnatuurfonds] noemt het voorstel van de Europese Commissie ‘ongekend roekeloos en totaal onverantwoord’ en roept samen met partnerorganisaties de lidstaten op het voorstel te verwerpen. Eerder dit jaar riepen twaalf ministers van Milieu de verantwoordelijke Eurocommissaris Sinkevicius nog op de wolf in Europa beter te beschermen.

De strikt beschermde status van de wolf vloeit voort uit het Verdrag van Bern uit 1979. Voor aanpassing van dat verdrag moeten alle Europese regeringen akkoord gaan. Het is nog onduidelijk wanneer de Europese Raad daarover vergadert.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.