Oudewater worstelt met arbeidsmigranten: 'Incidenten worden ernstiger'

De binnenstad van Oudewater, waar veel arbeidsmigranten wonen.
De binnenstad van Oudewater, waar veel arbeidsmigranten wonen. © RTV Utrecht / Sanne Eijkelestam
Oudewater - Oudewater moet de situatie van arbeidsmigranten op orde brengen, stelt een onderzoeksbureau. De gemeente kampt met overvolle huizen, overlast en incidenten. Volgens de onderzoeker moet Oudewater beleid maken en de samenwerking zoeken met andere gemeenten.
Inwoners van Oudewater merken dat hun stad is veranderd. Een deel van de bevolking voelt zich door onbekende talen en gewoonten van arbeidsmigranten soms onveilig. Verreweg de meesten arbeidsmigranten integreren niet, ook omdat voorzieningen om daarbij te helpen ontbreken.
Volgens onderzoeksbureau BMC Yacht Group is dat de situatie in Oudewater. De gemeente liet het onderzoek uitvoeren om een beter beeld te krijgen van de groep. Hoeveel mensen zijn het, hoe wonen, werken en leven ze? Die informatie ontbrak en is noodzakelijk om beleid te maken en maatregelen te nemen, stelt de gemeente.
Nu ontstaan situaties, zoals misstanden en overlast, waar de gemeente niet op is voorbereid. Er zijn al een aantal geweldsincidenten geweest in de stad. Dieptepunt was een steekpartij begin 2022 waarbij een dodelijk slachtoffer viel.
Overlast komt niet vaker voor in Oudewater, maar is wel ernstiger geworden. Een derde van de meldingen die de gemeente binnen krijgt gaat over criminaliteit door arbeidsmigranten. Bij een groot deel van de incidenten zijn ze zelf (ook) slachtoffer.
De gemeente heeft moeite om grip te krijgen op de situatie, mede omdat arbeidsmigranten vaak 'onzichtbaar' blijven en de gemeente niet snel benaderen.

Goed beeld

Het rapport geeft een goed beeld van de arbeidsmigratie in Oudewater, zegt burgemeester Danny de Vries. "Tot nu toe wisten we er weinig over. Nu is het zaak om het gesprek aan te gaan en beleid vast te stellen over hoe we in Oudewater voortaan met arbeidsmigranten om wil gaan."
Volgens de onderzoekers moeten verschillende afdelingen van de gemeente beter samenwerken omdat de problematiek rond arbeidsmigranten verschillende afdelingen aangaat. Daarvoor zijn duidelijke doelen nodig, bijvoorbeeld goede woningen realiseren en excessen uitsluiten. Ook moet de gemeente de samenwerking zoeken met ondernemers en leren van andere gemeenten.

Integratie

Het moet migranten in het stadje ook makkelijker worden gemaakt om te integreren. De gemeente moet taalbarrières weg nemen. Een loket waar mensen zitten die Pools spreken en mensen kunnen helpen bij praktische zaken moet daaraan bijdragen.
Activiteiten zoals buurtbijeenkomsten en feesten moeten arbeidsmigranten helpen integreren. Folders en boekjes zouden er bijvoorbeeld voor kunnen zorgen dat de inwoners elkaars cultuur leren kennen.

Vooral Polen

In de gemeente Oudewater wonen 325 arbeidsmigranten die vooral afkomstig zijn uit Polen. Daarmee zijn zij goed voor 3,2 procent van de bevolking. "Een groep van aanmerkelijke omvang", aldus de onderzoekers. Een kleine groep ondernemers in de stad trekt de arbeidsmigranten voornamelijk aan. Ruim de helft van de arbeidsmigranten werkt in de stad, zo'n 140 mensen werken ergens ander. De meesten zijn tevreden over hun werk.
Een groot deel van de arbeidsmigranten woont langer dan een jaar in Oudewater en wil langdurig blijven. Veel mensen willen hun familie halen en zoeken naar zelfstandige woonruimte. De arbeidsmigranten wonen met name in de binnenstad, op bedrijventerrein Tappersheul en een paar locaties in het buitengebied. De meesten zijn tevreden over de kwaliteit van leven in Nederland, maar hebben vaak wel klachten over hun woning. Op sommige plaatsen zitten er namelijk teveel mensen in kleine woningen, en dat leidt tot problemen.
De leefomstandigheden van arbeidsmigranten noemen de onderzoekers dan ook als belangrijkste reden achter de veroorzaakte overlast. Daarnaast zouden mensen die kort in Oudewater verblijven weinig aandacht voor hun omgeving hebben en daardoor overlast veroorzaken.
Op 9 januari presenteren de onderzoekers het rapport bij een raadsbijeenkomst. Raadsleden en andere betrokkenen kunnen reageren en vragen stellen.

Arbeidsmigranten zijn mensen die meestal uit EU-landen komen en ongeschoold werk doen, vaak voor het minimumloon. Zij komen naar Nederland door de krappe arbeidsmarkt.

Veel arbeidsmigranten hebben een kwetsbare positie door een lage opleiding, beperkte kennis van de taal en afhankelijkheid van uitzendbureaus. Dat kan leiden tot uitbuiting en slechte woon- en werkomstandigheden.

In Nederland zijn er zo'n 800.000 arbeidsmigranten. Werkgevers hebben structureel behoefte aan arbeidsmigranten en de verwachting is dat er meer mensen bij zullen komen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.