Dit kattenfilmpje legde 30 miljoen kilometer af door de ruimte via een laserstraal

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA is erin geslaagd om via een laserstraal een filmpje in hoge resolutie te versturen vanuit de diepe ruimte. De video toont een spelende kat en werd verzonden met een duizelingwekkende snelheid vanop een ruimtetuig op 31 miljoen kilometer van hier. Het is de eerste keer dat zoiets lukt.

In het filmpje van 15 seconden speelt de rosse kat Taters de hoofdrol. Vanuit de zetel jaagt hij (of zij) op een laserlichtje. Meer is het niet. En toch spreekt NASA over een "historische mijlpaal".

BEKIJK - Dit kattenfilmpje van NASA legde 30 miljoen kilomter af via een laserstraal door de ruimte:

Het filmpje heeft namelijk 31 miljoen kilometer afstand afgelegd door de ruimte en werd verstuurd via een laserstraal. Amper 101 seconden later bereikten de beelden in ultra HD onze aarde al. De overdracht haalde een maximale snelheid van 267 megabits per seconde.

"Dat is sneller dan de gemiddelde internetverbindingen", zegt projectleider Ryan Rogalin van NASA. "Het heeft zelfs langer geduurd om de video van onze ontvanger op aarde naar ons labo te sturen, dan vanuit het ruimtetuig naar de aarde." 

De beelden zijn verstuurd vanop de ruimtesonde Psyche, die in oktober gelanceerd is en op weg is naar de gelijknamige planetoïde.

Via een laserstraal werden de data verstuurd naar de Hale-telescoop op Mount Palomar in de Amerikaanse staat Californië waar ze gedownload zijn. Van daaruit zijn de beelden live gestreamd naar het Jet Propulsion Laboratory van NASA in het zuiden van Californië.

Het doel is om veel meer data vanuit de diepe ruimte naar de aarde te kunnen versturen, 10 tot 100 keer sneller dan nu het geval is. En om (bijna) live video's te kunnen streamen van bemande ruimtemissies. Of naar astronauten op Mars bijvoorbeeld.

Meer info? Bekijk deze uitlegvideo van NASA:

Meest gelezen