RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Lifestyle

Moet Patricia stoppen haar dochter (7) op de mond te zoenen?

Foto ter illustratie Beeld © iStock

Patricia en haar man zoenen hun zevenjarige dochter altijd op haar mond. Dat zij daar commentaar op krijgen, vindt Patricia lastig. Moet ze ermee stoppen?

Ze doet het al sinds de geboorte van haar dochter en ziet er zelf geen probleem in, zegt Patricia. "Mijn man en ik zoenen onze dochter altijd op haar mond. Vinden wij niets geks aan, maar mijn moeder vindt het 'vies' en heeft er commentaar op omdat wij dat vroeger thuis niet zo deden. Ik wil me er niets van aantrekken maar toch raakt het me. Hoe ga ik hiermee om?"

Het
Vorige week:
Het vijfjarige zoontje van Mathilde doet dieren pijn: 'Jeffrey Dahmer in de dop?'

Annelies Bobeldijk van WOW! Opvoedcoaching kan het niet laten om hierbij even diep te zuchten. "Ik vind dit eerlijk gezegd onzin. Waarom trek je je het zo aan wat een ander ergens van vindt? Als je het zelf niet raar vindt om je dochter op de mond te zoenen, dan is er naar mijn mening geen probleem. Een kind van zeven heeft hier ook nog een prima leeftijd voor en als ze het zelf nog goed vindt, is er niets aan de hand."

"Je hebt geen goedkeuring van een ander nodig over zoiets basaals."

Iedereen voedt op z’n eigen manier op, zegt Bobeldijk. "En als een ander daar een probleem mee heeft, hoef jij dat niet op te lossen. Er zullen altijd mensen ergens iets van vinden, maar dat betekent niet dat je daarnaar moet luisteren. Belangrijk is om te kijken waarom dit commentaar jou zo raakt. Blijkbaar is er weinig vertrouwen in het maken van je eigen keuzes. Ga daarmee aan de slag. Je hebt geen goedkeuring van een ander nodig over zoiets basaals. Wees duidelijk naar de ander en geef geen ruimte voor inmenging: zo doen wij dit, klaar uit. En laat het oordeel lekker daar."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.