Duitse defensieminister overweegt herinvoering dienstplicht en roept op tot herbewapening van Europa

© REUTERS

In een interview met de Duitse krant ‘Welt’ heeft Duits defensieminister Boris Pistorius Europa opgeroepen zich opnieuw te bewapenen om zich te beschermen tegen “nieuwe dreigingen”. “Wij Europeanen moeten meer doen om de veiligheid op ons eigen continent te garanderen”, zei hij.

Linde Schots
Bron: Welt, Reuters

Door de oorlog in Oekraïne heeft Rusland zijn wapenproductie sterk opgedreven, stelt Pistorius in het interview. Europa moet volgens hem volgen omdat Moskou steeds vaker bedreigingen uit tegen andere Europese landen. Onder meer Georgië, Moldavië en de Baltische staten mochten de afgelopen weken al een dreigement van Rusland incasseren.

Pistorius benadrukt ook dat Europa niet mag blijven rekenen op hulp van de Verenigde Staten. Na decennia op ons continent, neemt de aanwezigheid van Amerikaanse militairen op ons grondgebied stilaan af. De VS heeft zijn focus intussen verlegd naar de Indo-Pacifische regio. “Daarom moeten wij Europeanen meer doen om de veiligheid op ons continent te garanderen”, stelt hij.

Wapenproductie opdrijven

Hij roept daarom op om de wapenproductie in Europese landen op te drijven. “We hebben nog ongeveer vijf tot acht jaar om onze achterstand in te halen”, gaat hij verder. “Europa moet zich voorbereiden op nieuwe militaire dreigingen die tegen het einde van het decennium kunnen ontstaan.”

Volgens Pistorius is de vorming van een meer pro-Europese regering in Polen al een stap in de goede richting. “Het laat de Weimar driehoek tussen Berlijn, Parijs en Warshau toe om hun militaire samenwerking uit de breiden”, stelt hij. “We moeten uitzoeken hoe we onszelf best kunnen opstellen in het oosten van Europa, op basis van de bestaande NAVO-plannen.”

“Overleg met landen die Europese waarden niet delen”

De grootste dreiging zal volgens de Duitse minister komen uit “groeiende migratiebewegingen” en “meer terrorisme”. Daarom pleit hij ook voor meer militair overleg met landen buiten Europa, zoals Afghanistan of Mali, ondanks het feit dat zij de Europese waarden niet per se delen. “Het alternatief zou zijn om geen contact meer te hebben met deze landen en ze simpelweg over te leveren aan de Russen en de Chinezen”, besluit hij. “Dat zou veel gevaarlijker zijn.”

Een maand geleden waarschuwde Pistorius ook al voor oorlogsgevaar in Europa en riep hij op de Duitse zender ZDF op tot een mentaliteitswijziging in de samenleving. Hij speelt onder andere met het idee om de dienstplicht in te voeren voor Duitse jongeren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen